Windows 11 bo za uporabnike Windows 10 na voljo brezplačno

Windows 11 bo za uporabnike Windows 10 na voljo brezplačno

Na internetu se zadnje tedne ogromno govori o nepredvidenem prihajajočem operacijskem sistemu Windows 11. Med nedavno konferenco Build 2021 je namreč Microsoft potrdil govorice o prihodu novega operacijskega sistema. Največja in najbolj izstopajoča novost bo popolnoma prenovljen grafični vmesnik, a seveda to ne pomeni, da ne bo novinec vseboval tudi premnogo drugih novosti in funkcij.

Za nadgradnjo ne bomo potrebovali zmogljivega računalnika. Minimalne zahteve za namestitev zavzemajo vsaj 64-bitni procesor z minimalno dvema procesorskima jedroma in frekvenco vsaj 1 GHz, 4GB sistemskega pomnilnika in trdi disk z vsaj 64GB prostora. Poleg tega bo vaš računalnik potreboval tudi grafično kartico, združljivo z DirectX 12 in gonilniki WDDM 2.0 – minimalnim zahtevam zadostuje tudi velika večina integriranih grafičnih kartic. Druge zahteve zahteve zavzemajo tudi zaslon z ločljivostjo 720p in diagonalo vsaj 22,9-centimetrov oziroma 9-palcev.

Microsoft je potrdil tudi domneve glede tega, kdo bo upravičen do brezplačne nadgradnje na novo različico operacijskega sistema. Windows 11 bodo pričakovano brez dodatnih stroškov prejeli zgolj uporabniki licenčnega operacijskega sistema Windows 10. Lastniki operacijskih sistemov Windows 7 in 8 ne bodo mogli brezplačno opraviti nadgradnje na Windows 11. Glede na to, da isti ljudje po vsej verjetnosti namerno niso izkoristili brezplačne nadgradnje na Windows 10, jih po vsej verjetnosti dejstvo ne bo preveč ganilo.

Koliko časa pa bodo uporabniki operacijskega sistema Windows 10 lahko opravili za prestavitev na Windows 11, še ni bilo razkrito. Po vsej verjetnosti jim bo podjetje Microsoft dalo za prehod na razpolago vsaj eno leto.

Vaš RECOSI

Swipe up