8 Nasvetov za podaljšanje časa delovanja baterije

8 Nasvetov za podaljšanje časa delovanja baterije

Skozi leta prenosni računalniki po zaslugi tehničnega napredka postajajo vse zmogljivejši in prenosnejši, a istočasno z napredkom mobilnih tehnologij je ena iz prioritet tudi vedno daljši čas delovanja baterije.

A kljub temu priključitev v električno omrežje ostaja eno vitalnih opravil za vsakega lastnika prenosnika. Žal trenutno to nedobrodošlo aktivnost še vedno moramo opravljati (skoraj) vsak dan. A z različnimi dejavniki in izboljšavami je možno obisk vtičnice odložiti za par dodatnih ur!

S tem namenom smo pripravili osem enostavnih nasvetov za podaljšanje časa delovanja baterije. V mislih smo sicer imeli prenosne računalnike z operacijskim sistemom Windows, a nekateri izmed nasvetov znajo priti prav tudi za lastnike drugih prenosnih naprav.

1. Znižajte svetlost zaslona

Ne glede na velikost zaslon ostaja eden najpožrešnejših sestavnih delov prenosnega računalnika. Seveda je količina porabe odvisna od več faktorjev, kot so velikost, resolucija in tip zaslona. A ne glede na vse dejavnike bo višja svetlost porabila veliko več baterijskega soka. Najenostavnejši nasvet za počasnejši upad zelenega dela baterijske ikone – če uporabljate prenosnik “na bateriji”, znižajte svetlost zaslona.

Navadno so metode za to zlahka dostopne in na tipkovnici bi morali opaziti tipki s simbolom sonca. S pomočjo funkcijske tipke (F ali FN) lahko preko njih zvišujete in znižujete svetlost zaslona. Seveda lahko isto stvar opravite tudi v operacijskem sistemu s klikom na ikono baterije v opravilni vrstici.

2. Prilagodite nastavitve porabe

Windows 10 vsebuje par odličnih opcij za nastavljanje zmogljivostnih načrtov, preko katerih lahko prilagodite zmogljivost in varčnost ob uporabi baterije ali ob priključitvi v električno omrežje. Tako lahko optimizirate nastavitve in podaljšate čas delovanja baterije. S tem seveda sprejmete kompromis glede zmogljivosti. A to je žrtev, ki jo je navadno vredno sprejeti za boljšo prenosljivost, saj takrat večinoma ne boste počeli zahtevnejših opravil.

Do nastavitev lahko dostopate na isti način, kot ste v prvem koraku uravnavali svetlost – v opravilni vrstici kliknite na ikono z baterijo. Lahko pa tudi vpišete »Urejanje načrta porabe energije« v začetni meni in tako dostopate do nadzorne plošče z raznimi funkcijami.

3. Izklopite Wi-Fi, ko ga ne potrebujete

Tako kot zaslon je tudi Wi-Fi vmesnik eden najbolj požrešnih delov prenosnih računalnikov in večina dandanašnjih prenosnikov ga ima vgrajenega in stalno prižganega. S konstantnim iskanjem okoliških omrežij črpa energijo tudi, ko niste povezani z internetom. Zato ga je v tem primeru najbolje enostavno izklopiti in isto velja tudi za vse ostale podobne vmesnike (Bluetooth itd.). Ne le, da boste prihranili na bateriji, vaša uporaba računalnika bo tudi varnejša.

Večina prenosnih računalnikov ima na tipkovnici tipko, s pritiskom katere lahko (v kombinaciji s funkcijsko tipko) izklopite Wifi modul. Kot poprej lahko to opravite tudi preko opravilne vrstice s pritiskom ikone za internet. Sploh nekateri starejši prenosni računalniki namreč ne vsebujejo funkcijskih bližnjic.

4. Izključite zunanje USB naprave

Uporaba zunanjih USB naprav lahko znatno zviša obremenitev baterije, saj – logično – vsaka stvar za delovanje potrebujejo določeno moč. Zato izključitev zunanjih naprav pripomore k nekoliko daljšemu času delovanja baterije. USB ključki, miške in zunanji diski so pogosti krivci, zato jih je najbolje uporabljati čim krajši čas (velja sploh za podatkovne shrambe – raje podatke prenesite direktno na računalnik), če veliko date na daljši čas delovanja baterije.

Isto velja tudi za ostale dodatke, kot so spletna kamera (ta lahko ob priložnostih porabi precej energije), mikrofon in zvočniki. Sicer energijo porabljajo samo med dejavnostjo, a med brskanjem po spletu jih skoraj nihče ne bo pogrešal. Morda pa bo to dejanje rešilo tudi ušesa (in zvočnike) v primeru zvokovnih oglasov.

5. Razmislite o večji bateriji

Seveda je ta nasvet učinkovit na isti način, kot da bi nekomu na shujševalni kuri priporočili manj zaužitih kalorij, a še vedno gre za učinkovit ukrep, če veliko časa preživite na poti. Nakup dodatne oziroma »večje« baterije lahko več kot podvoji čas delovanja. Če ima večina osnovnih baterij v prenosnih računalnikih dandanes šest celic, proizvajalci navadno nudijo tudi variante z večjo kapaciteto, kot je osem ali dvanajst celic.

Naknadna rešitev so tudi prenosni polnilci oziroma prenosne baterije. Kot ime namiguje, gre za neke vrste kompaktne prenosne škatlice, v katere vključite polnilec – funkcionirajo kot električno omrežje. Odvisno od kapacitete lahko nudijo tudi par dodatnih ur uporabe računalnika.

6. Izklop nepotrebnih funkcij in osvetljave tipkovnice

Windows 10 in raznovrstni modeli prenosnih računalnikov znajo vsebovati kar nekaj priročnih vgrajenih funkcij, ki pa seveda prav tako dvignejo porabo. Na poti je tako priporočljivo enostavno izklopiti napredne grafične učinke in podobne stvari, tako pa boste nekoliko pridobili na baterijskem času.

Isto velja tudi za osvetljeno tipkovnico, ki sicer resnično izgleda lepo in pomaga pri tipkanju v slabši svetlobi, a poveča porabo v skoraj tolikšni meri kot visoko osvetljen zaslon. Seveda imajo to funkcijo navadno le dražji modeli prenosnih računalnikov, za vse pa lahko svetlost nastavljate preko bližnjic na tipkovnici (z uporabo funkcijske tipke). Osvetljeno tipkovnico ugasnite predvsem v dobrih svetlobnih pogojih, saj takrat ni potrebna.

7. ThrottleStop

Najbolj tehničen, a hkrati tudi najbolj učinkovit nasvet, ki nima vpliva na samo uporabniško izkušnjo, a lahko drastično dvigne čas delovanja baterije (in hkrati zniža glasnost in temperaturo računalnika) je uporaba namenskega programa ThrottleStop. Preko njega lahko prilagajate voltažo in frekvenco jeder procesorja in tako vplivate na učinkovitost.

A ker gre za precej napredno stvar, vam priporočam, da se postopka ne lotite, če niste vsaj malo tehnično podkovani.

8. Življenjska doba baterije

Ob želji po daljšem prenosnem času prenosnikov je treba v obzir vzeti tudi dejstvo, da baterije počasi izgubljajo na kvaliteti in da bodo starejše baterije prazne dosti hitreje od novih. A vseeno je možno nekaj storiti tudi glede tega.

Prvo kot prvo, v kolikor imate rezervno baterijo in je trenutno ne potrebujete, naj bo prazna. V kolikor imate računalnik priključen v električno omrežje, omejite maksimalno napolnjenost na 80% in je ne polnite dlje, kot je to potrebno (vzemite jo ven, če je to možno), saj tudi pre-polnjenje lahko škodi življenjski dobi baterije.

 
V kolikor boste sledili navodilom, ki smo vam jih predložili, lahko odvisno od dejavnikov tudi podvojite čas trajanja baterije. A nekateri nasveti lahko vplivajo na uporabniško izkušnjo, zato jih preizkusite in se nato samo odločite, katerim želite slediti in kaj ste pripravljeni žrtvovati.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Swipe up