Vodič za nakup prenosnika za novo šolsko leto

Vodič za nakup prenosnika za novo šolsko leto

Nakup računalnika za šolarja je lahko zelo težavna naloga. V dandanašnjem času je posedovanje prenosnika za učenje in delo od doma že nuja. Obstaja pa veliko različnih modelov in proizvajalcev, ki se borijo za vaš denar in pozornost. Nakup novega prenosnika je žal pogosto zelo drag finančni zalogaj. Seveda se na trgu najdejo tudi nizkocenovni modeli, a kaj, ko so ti navadno zelo slabe kvalitete in nižje zmogljivosti, zaradi česar vam prej ali slej pričnejo povzročati sive lase.

Žal se na trgu nizkocenovnih računalnikov proizvajalci dandanes radi poslužujejo načrtovane zastarelosti, kjer je naprava izdelana z metodami in komponentami, na podlagi katerih začnejo odpovedovati kmalu po poteku garancijskega roka. Zaradi tega zna nakup nizkocenovnih računalnikov na dolgi rok predstavljati višji cenovni strošek kot nakup računalnika višjega cenovnega razreda. Zakaj potlej ne bi prihranili z nakupom obnovljenega računalnika poslovne linije? Na ta način si lahko priskrbite zmogljivo ter kvalitetno izdelano napravo po veliko nižji ceni.

Kaj sploh so obnovljeni prenosniki?

Obnovljeni prenosni računalniki so prenosni računalniki, ki so že prestali določeno obdobje uporabe. Za njihovo obnovo skrbijo prodajalci obnovljene računalniške opreme, ki jih podrobno pregledajo, odpravijo morebitne težave, zamenjajo nepopolno delujoče komponente in nato trajno izbrišejo vse podatke in obnovijo celotno napravo na tovarniške nastavitve. V veliko primerih vanjo vstavijo popolnoma nov disk. Včasih imajo obnovljeni prenosni računalniki garancijo, vendar se to obdobje razlikuje od prodajalca do prodajalca – pri nas recimo znaša minimalno 1 leto.

Obnovljeni računalniki so odlična izbira za podjetja, ustanove in končne kupce, saj omogočajo dostop do tehnologije višjega cenovnega ranga brez povezane astronomsko visoke cene. A ob nakupu morate biti pazljivi! Obnovljeni računalniki se namreč razlikujejo glede na oceno kakovosti, ki odraža stanje naprave. Ocenjevalna lestvica se bo razlikovala glede na spletno mesto ali proizvajalca, vendar bi morala dobro pokazati kakovost prenosnega računalnika. Več o tem si lahko preberete v tem članku.

Če niste prepričani, ali je določen prenosnik primeren za vaše potrebe, je najbolje, da nas kontaktirate preko klepeta v živo, nas pokličete na 031 025 605 ali nam pišete na prodaja@recositech.com. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja in vam posredovali vse želene informacije.

Koliko naj pričakujem, da bom plačal?

Obnovljeni prenosni računalniki so bistveno cenejši od povsem novih prenosnikov, kar pomeni, da boste porabili veliko manj denarja za enak model prenosnika. Cena obnovljenih prenosnikov se lahko giblje od manj kot 200€ pa vse do več kot 1000€, zato je težko podati oceno, koliko boste plačali za prenosnik.

Bolje, da razmislite o vašem proračunu. Kot povsod drugje je tudi tu naložba odvisno od zneska, ki ste ga pripravljeni porabiti. Velik poudarek gre tudi na to, kakšen prenosnik potrebujete in ali ga boste uporabljali za delo, študij, ustvarjanje vsebine, splošno uporabo ali igranje iger.

Nakup prenosnika pod 300€

Prenosni računalniki pod 300€ navadno predstavljajo orodje za popolnoma enostavno uporabo, kar velja sploh za nove modele. Na splošno ne premorejo veliko moči in posedujejo majhen zaslon, plastično ohišje, zgolj osnovno konfiguracijo spomina in trdega diska ter osnovni procesor. Večina novih prenosnih računalnikov v tem cenovnem razredu ne bo priznanih proizvajalcev in bo glede kvalitete izdelave inferiorne kakovosti.

Prenosni računalniki pod cenovnim razredom 300€ imajo navadno veliko počasnejše procesorje od dražjih modelov. Prav tako posedujejo zgolj 4GB RAM in osnovni HDD ali manjši SSD disk, zato so primerni le za brskanje po spletu ali obdelavo besedil.

Če imate preveč odprtih oken ali hkrati opravljate preveč opravil, bodo ta potekala precej počasi. Zaradi tega prenosniki pod 300€ navadno niso primerni za zapletena opravila. Obnovljen prenosni računalniki z enakimi specifikacijami je občasno možno kupiti tudi precej pod postavko 300€ in nudili bodo večjo zmogljivost glede na porabljen denar.

Trenutno lahko v tem cenovnem rangu recimo kupite nov prenosnik Asus W202NA-GJ0077R za 279€. Vsebuje 11.6″ HD zaslon, procesor Intel Celeron N3350, 4GB pomnilnika in 128GB SSD disk.

Namesto tega lahko (z uporabo kupona Dell40 prejmete 40€ popusta) v tem cenovnem razponu prejmete poslovni računalnik Dell Latitude E7240 z i5 procesorjem, FHD zaslonom na dotik, 8GB pomnilnika, 128GB SSD diskom in licenčnim operacijskim sistemom Windows 10.

Nakup prenosnika pod 400€

Prenosni računalniki pod 400€ se lahko zelo razlikujejo po specifikacijah. Novi prenosniki po tej ceni bodo navadno vsebovali Pentium, Celeron ali i3 procesor (oziroma AMD ekvivalent), manjši SSD disk in med 4GB in 8GB pomnilnika.

Le redko boste po tej ceni našli povsem nov prenosnik z i5 procesorjem, 8GB RAM in 256GB SSD diskom, saj so takšni prenosniki dražji. Če najdete prenosnik po teh specifikacijah zna obstajati precejšnja možnost, da je proizvajalec varčeval kje drugje, zato bodite pazljivi ob nakupu.

Specifikacije obnovljenih prenosnikov se lahko zelo razlikujejo in pogosto lahko tu najdete nekoliko starejše prenosnike z visokimi specifikacijami. Pomembno je, da preverite ponujene specifikacije in ceno, saj boste po tej ceni morda našli pravo kupčijo.

Pri nas smo tako trenutno našli poslovni prenosnik Dell Latitude E5450 (lahko koristite tudi kupon Dell40 za 40€ popusta) z i5 procesorjem, 14″ FHD zaslonom, 8GB pomnilnika, 240GB SSD diskom in licenčnim operacijskim sistemom Windows 10.

Nakup prenosnika pod 500€

Prenosni računalniki med 400€ in 500€ lahko prav tako vsebujejo različne specifikacije. Obnovljeni prenosni računalniki pod 500€ so zelo vsestranski. Pri novih ste navadno še zmerom precej omejeni, saj boste težko našli prenosnik z več kot i3 ali i5 oziroma Ryzen 3 ali 5 procesorjem, 8GB RAM in 128GB ali 256GB SSD diskom.

Pri obnovljenih prenosnikih se tu nahajajo modeli višjega cenovnega in kvalitetnega ranga s procesorji, kot so Intel Core i5, ali i7 ter AMD Ryzen 5 in 7. 8GB pomnilnika je minimum, višje kapacitete pa niso redkost. Najpogostejši velikosti SSD diskov sta 256GB in 512GB. Občasno znate tu dobiti tudi izjemno kupčijo s prenosnikom, ki poseduje ločeno grafično kartico. Zaradi tega so prenosni računalnik s tovrstnimi specifikacijami kot nalašč za urejanje fotografij in urejanje videa ter druge zahtevne naloge, ki ne potrebujejo zmogljive ločene grafične kartice.

V naši trgovini boste zelo težko zgrešili z visokokvalitetnim poslovnim prenosnikom HP EliteBook 840 G3. Lahko se pohvali z vrhunsko in robustno izdelavo, 14″ FHD zaslonom, i5 procesorjem 6. generacije, 8GB pomnilnika, 256GB SSD diskom in Windows 10 Pro licenčnim operacijskim sistemom.

Nakup prenosnika nad 500€

V kolikor imate za nakup prenosnika na voljo več kot 500€, vam priporočamo, da se pozanimate, kaj točno potrebujete. Tu se namreč navadno začne razvrščanje prenosnikov v različne namenske razrede, velikokrat pa se vam najbolj splača ozreti za prenosniki brez znakov uporabe (Open Box).

V kolikor iščete prenosnik za delo v procesorsko in sploh grafično zahtevnih programih, se vam splača porabiti nekoliko več in kupiti mobilno delovno postajo. V kolikor iščete nekaj za igre ali grafično zahtevno delo, boste znali tu začenjati srečevati obnovljene prenosnike z zmogljivimi ločenimi grafičnimi karticami. Če pa iščete kaj bolj splošnega, pa so za vas na voljo modeli visokokakovostnih poslovnih prenosnikov višjega cenovnega razreda, ki pogosto vsebujejo različne naprednejše funkcije in visoko kvaliteto izgradnje.

Če niste prepričani, ali je določen prenosnik primeren za vaše potrebe, je najbolje, da nas kontaktirate preko klepeta v živo, nas pokličete na 031 025 605 ali nam pišete na prodaja@recositech.com. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja in vam posredovali vse želene informacije.

Koliko pomnilnika (RAM) potrebujem?

RAM ali pomnilnik je del strojne opreme, ki omogoča shranjevanje in pridobivanje informacij. Hitrejši in večji je, hitreje lahko prebere shranjene podatke in več nalog se lahko izvede hkrati.

RAM je ena pomembnejših stvari, na katere je potrebno biti pozoren pri nakupu prenosnega računalnika. Velikost namreč pogosto vpliva na njegovo delovanje in enostavnost uporabe. Odvisno od tega, za kaj uporabljate prenosni računalnik, bi vam priporočili različno minimalno količino.

Nakup prenosnika z veliko količino RAM-a je lahko izguba denarja. Če kupite več RAM, kot ga lahko v praksi uporabite, od njega ne boste imeli nobene koristi. Nakup prenosnika s premalo RAM pa po drugi strani predstavlja še večji problem, saj bo prenosnik pri nekaterih opravilih zelo počasen.

Večina naših prenosnih računalnikov je opremljenih minimalno s standardnih 8GB RAM, nekateri cenejši modeli in Chromebooki pa imajo 4GB. Prenosni računalniki višjega razreda posedujejo med 16GB in 32GB, to pa je nuja tudi za mobilne delovne postaje in zelo pogosto za igričarske prenosnike.

Chromebooki večinoma delujejo v oblaku in imajo zelo malo prostora za lokalno shranjevanje. Ker tako ne potrebujejo veliko količino pomnilnika, imajo običajno le okoli 4GB RAM in so kot nalašč za obdelavo besedil in brskanje po spletu.

Računalniki s 4GB RAM bodo ob brskanju po spletu in enostavnejši pisarniški rabi delovali zadovoljivo. A že ob odprtju večjega števila zavihkov v brskalniku se zna pojaviti upočasnjevanje.

Dandanes je standard tako za Windows kot iOS operacijske sisteme 8GB RAM. To število je odlično za prenosnike, ki se uporabljajo za standardna opravila. Izjema se pojavi zgolj, če nameravate na prenosnem računalniku opravljati težke in zahtevne naloge, na primer ustvarjalno delo ali igranje iger. Tam boste morda želeli povečati svoj RAM na vsaj 16 GB.

Mobilne delovne postaje tu predstavljajo izjemo, saj za razliko od večine drugih prenosnikov ne posedujejo limitacij glede maksimalnega števila pomnilnika. Ker je večina opravil (recimo rendiranje) pomnilniško zelo zahtevnih, bo večja količina omogočala hitrejšo izvedbo teh opravil. Seveda se da “priti skozi” tudi z manj pomnilnika, ampak izvedba določenih opravil zna biti veliko daljša, ponekod pa se zna pojaviti tudi zatikanje.

Ocene kakovosti obnovljene računalniške opreme

Obnovljeni osebni računalniki se pogosto razlikujejo po kakovosti, ki se tiče predvsem estetike izdelka. Za najboljšo kakovost se navadno uporablja oznaka A. medtem, ko je najnižja oznaka C.

Pri nakupu obnovljenih osebnih računalnikov (ali druge prenovljene elektronike) morate biti pozorni na ocene, ki jih nosijo. Ocene segajo od A-C, in čeprav gre bolj za kvalitativno analizo za razvrščanje izdelkov kot pa dejanski komentar glede delovanja. Najbolj nedotaknjeni izdelki se začnejo pri “A-razredu”, precej obrabljeni pa končajo pri “C-razredu”. Pri nas je velika večina izdelkov v prodaji kvalitete A, medtem, ko nudimo tudi dodatne popusta na izdelke razreda B.

Končni cilj obnovljenih računalnikov je, da imajo vsi enake visoko delujoče komponente in varnost, ne glede na to, ali vsebujejo estetske znake uporabe ali ne. Ocenjevalna lestvica se lahko nekoliko razlikuje glede na obnovitelja ali kategorijo izdelkov, vendar se jih večina drži tega ocenjevalnega razreda:

  • Enote razreda A – so po stanju podobne novim napravam. Vsebujejo minimalne ali nič znakov uporabe. Na izdelku ni prask, udrtin ali drugih kozmetičnih poškodb.
  • Enote razreda B – imajo lahko vdolbine, praske ali odrgnine. Tipkovnica in pokrov sta lahko sijoča ​​ali obrabljena, na zaslonu pa so lahko praske ali bele pike.
  • Enote razreda C – imajo lahko vdolbine, razpoke, praske ali odrgnine. Tipkovnica je lahko sijoča ​​ali obrabljena, na LCD zaslonu so lahko praske ali temne.

Drugi razlogi za nakup obnovljene računalniške opreme

Garancija je eden najpomembnejših dejavnikov pri nakupovanju obnovljene elektronike; večina obnoviteljev stoji za svojim delom in v kolikor ne nudijo vsaj 1 leto garancije, je lahko to velik razlog za skrb, saj zna pomeniti, da ne verjamejo v kvaliteto svojega dela.

Osebno smatramo, da je obnovljen izdelek proizvajalca boljši nakup kot pri nakupu novega izdelka, saj vemo, da je pri popravilu in zagotavljanju kakovosti uporabljena enaka mera strokovnega znanja, kot pri izdelavi novega izdelka. Seveda vedno obstajajo izjeme, zato vam priporočamo skrbno raziskavo mnenj okoli vsakega prodajalca obnovljene računalniške opreme.

Stvari, ki ju morate vedno preveriti, ne glede na vir izdelka, sta garancija in politika vračila. Ker se to pogosto razlikuje od običajnih pravil za nove izdelke, je vedno najbolje, da pred nakupom preverite, da ne boste na koncu ostali z mačkom v žaklju. Če je obnovljen izdelek brez garancije ali pride z zelo kratko garancijo, je vsekakor vredno biti skeptik in malo podrobneje preveriti podjetje, ki ga prodaja in obnavlja. Kvalitetna podjetja stojijo za svojimi izdelki in svojim delom. Tako preprosto je.

Pri verodostojnem obnovitelju so poškodovane komponente zamenjane z originalnimi nadomestnimi deli, najpogosteje pa tudi to krije garancija. Po našem mnenju res ni boljše izbire, če vas skrbi glede kakovosti, saj so priznani originalni proizvajalci izdelkov poslovne linije (HP, Dell, Lenovo… ) znani po visoki kakovosti.

Določeni obnovitelji zraven obnovljene računalniške opreme nudijo tudi razne druge bonitete, recimo brezplačen licenčen operacijski sistem, zagotovljen servis, brezplačno dostavo ter različne akcije in promocije.

Swipe up