Kako pravilno očistiti računalniški zaslon

Kako pravilno očistiti računalniški zaslon

Umazanija, prah in prstni odtisi so le nekatere moteče stvari, ki se tekom časa naberejo na računalniškem zaslonu. Morda res ne bodo povzročili dolgoročne škode, a vsekakor niso najbolj prijetni na pogled in tudi morebiten obiskovalec vas bo gledal malo postrani, v kolikor je vaš računalnik v stanju neprestane umazanosti. Sprijaznimo se – zaslon se prej ali slej umaže in čas je, da gremo na delo in ga očistimo.

Kako preprečiti poškodbe med čiščenjem

Preden začnemo, dajmo omeniti največji strah vsakega bodočega čistilca. Nenamerne poškodbe so nekaj, čemu se bomo definitivno morali izogniti, saj bi drugače s čiščenjem situacijo še poslabšali!

Prvi nasvet je, da se med čiščenjem izognete korozivnim substancam. To pomeni čistil na osnovi alkohola ali amonijaka (kot sta na primer razredčen čistilni alkohol ali Windex). Takšna čistila lahko poškodujejo premaz proti bleščanju, povzročijo zameglitev slike ali še kaj hujšega. Dandanašnji zasloni so namreč dosti občutljivejši od starejših katodnih zaslonov, zaradi česar pri čiščenju potrebujejo dosti večjo skrb.

V kolikor boste za čiščenje uporabili tekočino, je NIKOLI ne nanesite direktno na zaslon. Zaradi gravitacijske sile bo stekla navzdol in se pričela nabirati ob spodnjem robu, z malo nesreče pa našla kakšno šibko točko in povzročila kratek stik v notranjosti!

Drugo kot drugo, pazljivi morate biti tudi glede materialov krpe, ki jo boste uporabili za brisanje zaslona. Papirnate brisače morda na prvi izgled izgledajo kot odlična izbira, a na mikroskopski ravni so pravzaprav precej grobe. Isto velja tudi za stare majice ali druge krpe iz blaga, ki lahko skrivajo zrna peska ali česa drugega, ki bi lahko opraskalo zaslon.

Kako očistiti zaslon

Dajmo se torej lotiti samega čiščenja. Najboljši material za brisanje zaslonskih površin so namenski robčki ali krpe iz mikrovlaken, ki so iz zelo finega materiala in privlačijo prah ter absorbirajo olja in maščobe. Seveda se pred čiščenjem prepričajte, da je krpa čista in da tudi na zaslonu ni zrn umazanije ali peska. Še tako čista krpa vas ne bo rešila pred grozo, ko že s prvim brisanjem s sabo povlečete večje grobe dele umazanije in z njimi povzročite prasko ali dve. Po vsakim čiščenjem krpo očistite ali zamenjajte za naslednjo uporabo.

Kako pa torej sploh očistiti zaslon? Če je problem zgolj v rahli plasti prahu, lahko enostavno uporabite suho krpo in z njo z enakomernimi gibi pobrišete celoten zaslon, nato pa se po potrebi lotite trdovratnejše umazanije.

Za večjo umazanijo rahlo navlažite krpo (najboljša tekočina je destilirana voda ali namensko čistilo za zaslon, lahko pa ustvarite domačo čistilo z 1:1 mešanjem destilirane vode ter belega kisa. Kot omenjeno tekočino nanesite direktno na krpo in ne na zaslon!

Med brisanjem se izogibajte krožnih gibov ali pretiranega drgnjenja posameznega mesta. Namesto tega uporabljajte rahel pritisk in dolge gibe iz ene v drugo stran ali gor in dol. Nadaljujte s postopkom, dokler zaslon ne bo čist.

Seveda bo postopek potrebno ponoviti vsake toliko časa po potrebi. Ni potrebno posebej poudarjati, da malice, nečistoča in dotikanje zaslona poskrbijo za to, da bo umazan še toliko prej.

Upamo, da vam je vodič pomagal.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Swipe up