Kako pohitriti vaš iPhone ali iPad

Kako pohitriti vaš iPhone ali iPad

Vsak od nas je že doživel, da mu je mobilni telefon ali tablica začela počasi delovati. To sicer ni gromozanski problem, je pa v današnjem svetu to zelo moteče.

Če nam začne mobilnik ali tablica delovati počasi, še ne pomeni, da je za staro šaro in ga je potrebno zamenjati. Najverjetneje bo dovolj, če izvedemo nekaj preprostih korakov in naša elektronska naprava nam bo spet v veselje.

 

1. ZAPRITE APLIKACIJE, KI JIH NE UPORABLJATE

Če imate istočasno odprtih veliko aplikacij, se bo naprava zelo upočasnila in vi boste začeli izgubljati živce.

Ko prenehate z uporabo ene aplikacije, nato pa odprete novo, ali če enostavno zaklenete telefon, se vse te odprte aplikacije izvajajo v ozadju.

Za popolno zapiranje aplikacije enostavno dvakrat pritisnite gumb “domov” (ang. Home button), in z enostavnim potegom (ang. slide) pozaprite aplikacije, ki jih ne potrebujete.

Aplikacije, ki se izvajajo v ozadju, vam zasedajo prostor v pomnilniku in tako upočasnijo vašo napravo. Zato jih le pozaprite in vaša naprava se bo pohitrila.

 

2. IZBRIŠITE APLIKACIJE

Ker imamo dostop do zanimivih aplikacij v trgovini (iStore), si ljudje damo duška in jih nalagamo na naše naprave, čeprav jih ne potrebujemo. Če pregledamo napravo, bomo po vsej verjetnosti našli kakšno aplikacijo, ki je sploh ne uporabljamo. Takšne aplikacije samo zasedajo prostor v pomnilniku in nam upočasnjujejo napravo. Odstranjevanje aplikacij iz Apple naprav je zelo enostavno. Samo pritisnemo s prstom na aplikacijo, par sekund pridržimo, dokler ne začne migljati, potem pa v zgornjem levem kotu pritisnemo “X” in aplikacija bo odstranjena. Drugi način pa je, da gremo v “Settings”, “General settings”, “Usage”, “Manage storage” in od tukaj odstranimo aplikacije, ki jih ne potebujemo.ž

 

3. IZBRIŠITE DATOTEKE, KI ZASEDEJO VELIKO PROSTORA

Zapolnjen pomnilnik velikokrat povzroči, da je naprava med uporabo počasna. Pomnilnik pa se zelo hitro zapolni z velikimi “neželenimi” (ang. junk) datotekami. Slike, videi in glasba so najpogostejše datoteke, ki zasedajo prostor in upočasnjujejo napravo. Glasba, ki je ne poslušamo ali slike, ki jih ne gledamo več, enostavno pobrišimo in sprostimo prostor v napravi.

 

4. ZNOVA ZAŽENITE NAPRAVO

Tudi ponovni zagon naprave jo lahko pohitri. Ob ponovnem zagonu, se namreč vsi začasni porocesi operacijskega sistema iOS avtomatsko pobrišejo. Napravo ponovno zaženemo tako, da pridržimo gumb za “spanje/prebujanje” (ang. sleep/wake) na vrhu naprave. Prikaže se gumb, po katerem podrsamo in naprava se izklopi. Ko je naprava izklopljena, jo ponovno prižgemo s pritiskom na gumb “spanje/prebujanje”, na vrhu naprave.

Imamo tudi možnost prisiljenega ponovnega zagona. Za to moramo pridržati gumb za “spanje/prebujanje” na vrhu naprave in pa gumb “domov”, in sicer tako dolgo, dokler se ne prikaže logotip Apple.

Zadnja, bolj groba možnost ponovnega zagona je ponastavitev na tovarniške nastavitve (ang. factory reset). S tem odstranimo iz naprave vse podatke in jo nastavimo tako, kot je bila, ko smo jo kupili. Slaba stran te metode pa je, da izgubimo vse podatke v napravi, zato je dobro, da si pred tem naredimo varnostno kopijo podatkov. Ta opcija se nahaja v meniju “General settings”, “Reset settings”, “Erase all Content and Settings”.

 

5. KUPITE OBNOVLJENO NAPRAVO

Če še niste kupili obnovljene naprave, je to najboljša možnost.

Pri nas imamo na izbiro veliko modelov iPhone in iPad, po izjemno ugodnih cenah.

iPhone 6 16GB je pri nas na voljo za 359€, iPad Mini 16GB WIFI, pa za samo 189€.

Vse naše naprave pa so seveda odklenjene in nastavljene na tovarniške nastavitve.

Upamo da so vam bili ti nasveti v pomoč.

VAŠ RECOSI

Originalni članek v angleškem jeziku: LINK

Swipe up