Kaj je bolje – Chromebook ali tablica?

Kaj je bolje – Chromebook ali tablica?

Osnovne razlike

Mobilne platforme že dolgo časa ne povezujemo več zgolj s telefoni. Vse odkar smo v 2011 dobili prvo tablico, so te zaradi večjega zaslona postale zelo popularna izbira za veliko količino opravil, od igranja iger pa do gledanja filmov. Posledično smo dobili tudi “phablet”, ki bi naj vseboval najboljše aspekte obeh taborov, saj združuje večji zaslon, znan za tablice, z možnostjo klicanja in ostalih telefonskih opravil. Na področju tablic dandanes še zmerom vladuje Apple in vprašajte kogarkoli, ki si lasti katero izmed njihovih tablic, kaj si misli o njej. Po vsej verjetnosti vam bo pohvalil izjemen zaslon, zmogljivost, lahkost ter tankost.

Ampak prišel je čas za novega konkurenta, ki bi naj združil prenosne računalnike in tablice. To je Chromebook proizvajalca Google. Po precej poraznem prvem izidu in slabi prodaji so opravili podrobno raziskavo trga ter odpravili napake ter izboljšali določene aspekte. Dandanes lahko na vsakem Chromebook-u skozi Google Play uporabljate identične aplikacije, kot bi jih lahko tudi na tablicah in telefonih. Ker gre tako skorajda za tablico s priloženo tipkovnico je Chromebook zelo atraktiven za uporabnike, ki se več ukvarjajo s pisanjem in delom na spletu, dober primer tega pa so študenti in dijaki.

Zaenkrat ima večina Chromebookov tipkovnico pritrjeno, čeprav lahko to na nekaterih zložite za zaslon ali odstranite in ga tako uporabljate kot tablico. To je tudi glavna razlika med obema, saj Chromebook vsebuje »vgrajeno« tipkovnico, medtem, ko morate na tablicah za to uporabljati zunanjo tipkovnico preko MicroUSB ali Bluetooth povezave. Oboje ima svoje prednosti in slabosti, tablice se za nadzor zanašajo na zaslon na dotik, medtem, ko večina Chromebookov še vedno uporablja sledilno ploščico ali miško. Tako so se pač lotili zasnove in glede tega lahko storimo bolj malo. Zunanja tipkovnica je boljša za tipkanje in brskanje, medtem, ko je zaslon na dotik boljši za enostavnejša opravila.

Operacijski sistem

Še ena stvar, ki razlikuje oboje, je operacijski sistem. Ta morda v praksi res izgleda povsem drugačen, a v resnici gre za precej podobno stvar. Chromebook je narejen v sožitju z Android sistemom, le da na njem privzeto ne boste našli raznih vtičnikov, ikon in podobnega, saj zanje enostavno ni potrebe. Medtem tablice uporabljajo razne različice operacijskih sistemov, najpopularnejši pa sta Android ter iOS, z Windows-om za petami. Ponovno se vsi operacijski sistemi razlikujejo, a to je tematika za kakšen drug članek, saj bi podrobna razlaga vzela preveč časa.

Seveda se vedno najdejo tudi aplikacije, ki zaradi enega ali drugega razloga ne bodo delovale na katerem izmed sistemov in to velja tako za tablice, kot tudi Chromebooke. Glede na to, koliko aplikacij obstaja, dejstvo ne pomeni nič novega, ampak v veliki meri vedno obstaja alternativa za te aplikacije, v kolikor ste pripravljeni kompenzirati.

A Chromebook prejme eno veliko prednost in to je brskalnik. Chrome OS ima vgrajen odličen brskalnik, ki je podoben Chrome na Windows in Mac sistemih, a je optimiziran za hitrost in učinkovitost. Kot za velikega brata je tudi zanj na voljo veliko razširitev in aplikacij, ki jih lahko uporabite za prilagoditev uporabniške izkušnje lastnim željam. Še ena prednost brskalnika pred tablično alternativo je, da deluje povsem ločeno od Google Play trgovine, tako, da njene aplikacije ne morejo enostavno dostopati do njegovih in posledično vaših podatkov. V primeru okužbe je tako možnost, da bo nekdo pridobil vaše zasebne podatke, kot so bančne kartice, gesla ali kaj drugega, dosti manjša.

Končna odločitev je zgolj vaša

Pri nakupu se morate vprašati več vprašanj. Tablice so dobre za določene stvari, medtem, ko Chromebooki blestijo v drugih. A končna odločitev leži zgolj na vas. V kolikor želite nekaj za na pot, kjer tipkovnica in brskalnik ne igrata velike vloge, so tablice, kot je na primer Apple iPad Air 2, dobra izbira. Ampak, v kolikor želite izkušnjo, ki ji bližje uporabi klasičnega prenosnega računalnika s fleksibilnostjo pri izbiri aplikacij, pa je Chromebook odlična izbira, sploh, če vam je pomembno brskanje po spletu. Če boste veliko časa preživeli tam in med tipkanjem, je Chromebook superioren, kar se tiče programske opreme. Še vedno boste lahko igrali iste igre, uporabljali iste aplikacije in brskali identično kot na tablicah, a pri slednjem gre za precejšnjo izboljšavo glede hitrosti, učinkovitosti in varnosti.

Odločite se sami, za kaj želite napravo uporabljati in izbira bo takoj postala očitna.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Swipe up