Zakaj na Windows 10 plačljiva proti-virusna zaščita ni več potrebna

Zakaj na Windows 10 plačljiva proti-virusna zaščita ni več potrebna

Zadnji testi raznovrstnih proti-virusnih zaščit so prikazali nadvse zanimivo dejstvo, v katerega pri Recosi verjamemo že dalj časa. Microsoft-ova zastonjska zaščita Windows Defender, integrirana direktno v Windows 10 operacijski sistem, se lahko po zanesljivosti in varnosti kosa z najdražjimi plačljivimi proti-virusnimi rešitvami, ki že leta služijo na račun ravno zaščite računalnikov.

Pred časom je bila sicer slika povsem drugačna. Veliko uporabnikov ni zaupalo zastonjskim rešitvam. Veliko raje so uporabljali priznana imena, kot so Norton, Kaspersky, AVG in podobni. Windows se je glede zaščite pred časom namreč obnesel tako katastrofalno, da so ga testne strani uporabile kot osnovo za katastrofalno stopnjo zaščite. Še decembra 2013 se je recimo Windows Defender znašel proti samemu dnu pri zaznavanju in blokiranju zlonamerne programske opreme.

Ampak to je bilo kar nekaj let nazaj. Tekom časa je Microsoft očitno začel varnost jemati dosti bolj resno. Tako lahko sedem let kasneje konkurira praktično katerikoli popularni plačljivi proti-virusni zaščiti. Še več! Pogosto jih tudi preseže. Sicer še vedno ne gre za idealno stvar, saj ima Microsoft kljub konstantnem razvoju še vedno zelo visoko stopnjo lažnih zaznav, ko legitimno programsko opremo zazna kot zlonamerno. A tu se moramo vprašati – imamo raje “paničen” program, ki bo tu in tam potreboval ročno posredovanje za dovoljenje legitimnim aplikacijam opravljanje njihovih funkcij, ali program, ki bo pri svojem delu bolj sproščen, včasih celo preveč.

Zakaj je Windows Defender optimalna zaščita za vaš računalnik

Več različnih testov (najbolj priznana sta zagotovo AV-comparatives in AV-test) so Windows 10 v zadnjih letih uvrstile blizu vrha. Metodologija testiranja vključuje avtomatične procese, s pomočjo katerih med testiranjem obiščejo večje število ogroženih strani in povezav, s tem pa skušajo simulirati scenarije, s katerimi se srečujemo vsakodnevno.

Av-comparatives

Prvi test, katerega si bomo pogledali, je AV-comparatives. Pri rezultatih bi izpostavili dejstvo, da je bil Microsoft eden izmed štirih ponudnikov (izmed skupno šestnajstih), ki na testni računalnik ni dovolil namestitve niti enega zlonamernega programa. Medtem so se nekatera znana imena, kot so McAfee, Symantec, Avast in AVG, odrezala dosti slabše in dovolila zlonamernim programom prevzem nad nadzorom računalnika.

Seveda je test pokazal tudi slabost Windows Defender-ja. Testi so razkrili tri primere, kjer Defender ni takoj prepoznal zlonamerne programske kode in je uporabnika vprašal za dovoljenje glede zagona programa. To za manj tehnično podkovane uporabnike ni najbolj idealno, saj bi znali ignorirati opozorila in programom dodeliti dovoljenje za namestitev in zagon.

Windows Defender je prav tako prikazal eno izmed najvišjih števil lažnih zaznav, saj je blokiral kar 74 legitimnih aplikacij in uslug.

AV-test

AV-test je šel še korak dlje in Windows Defender okronal za najboljši program za zaščito v junijskem testu. Defender je ujel vsako zlonamerno kodo, ki so mu jo ponudili v vpogled, vključno z vsakim novim vzorcem, brez lažnih zaznav. Tako je Defender v vseh kategorijah dobil najvišjo oceno 6/6. Gre za rezultat, blizu katerega je bil že na prejšnjih testih v lanskem aprilu in februarju ter predlanskem decembru in oktobru.

Pomembno je omeniti, da je Defender dobil idealno oceno tudi v kategoriji zaznavanja novih zlonamernih programov. Zgodovinsko je bilo to vedno področje, ki mu je povzročalo največ težav, saj Microsoft ni zmogel hitro in efektivno reagirati na nove napade. A zadnji rezultati kažejo, da so očitno uspeli premagati to oviro.

AV-test je Microsoft Defender-ju dodelil tudi nadpovprečno visoko oceno pri vplivu na delovanje, kot je vpliv na hitrost nameščanja aplikacij in kopiranja datotek, kjer je pred časom dosegal dosti slabše rezultate.

SELabs

Še en zunanji vir za testiranje zaščite, SELabs iz Združenega Kraljestva je Microsoft-ovo integrirano zaščito uvrstil na vrh proti-virusnih zaščit. Poročilo je Defender-ju dodelilo najvišjo možno oceno, 100%, za brezhibno zaznavanje težav in groženj.

 
Več testov je prikazalo odlično stanje integrirane zaščite za vse uporabnike operacijskega sistema Windows 10, ki vas bo zaščitila pred praktično vsemi pasivnimi grožnjami. Seveda vas nič ne more 100% zavarovati v kolikor ne prakticirate varne uporabe interneta, kot sta recimo izognitev klikanja na nepreverjene povezave in samokontrola pred odpiranjem sumljivih datotek.

Kdo naj sploh poseže po plačljivih proti-virusnih programih?

Edini razlog, za katerega bi si lahko vseeno želeli plačljiv proti-virusni program je dostop do večjega števila uslug, združenih v en sam paket. Vodilni proizvajalci proti-virusnih programov pogosto nudijo dodatne usluge, kot so VPN, shranjevanje gesel in pohitritve računalnika.

A večina uporabnikov se lahko mirne volje zanese na integrirano zaščito računalnika, katero prejmete tudi ob vsakem nakupu podprte obnovljene naprave. Zraven vsakega našega računalnika namreč prejmete z Windows 10 operacijskim sistemom pri Recosi.

Oglejte si naše računalnike z Windows 10 operacijskim sistemom.

Swipe up