Zajemanje slike v Windows 10 operacijskem sistemu

Zajemanje slike v Windows 10 operacijskem sistemu

Danes na Windows 10 to morda ne deluje kot velik problem, ampak včasih je bilo zajemanje slike na namizju precej zakomplicirana stvar. Microsoft v Windows dolgo časa ni vnesel vgrajenega intuitivnega orodja za to opravilo. Včasih je bila edina rešitev stiskanje tipke Print Screen in potem uporaba Slikarja za shranitev slike v datoteko. To je veljalo še nedavno nazaj, v operacijskem sistemu Windows 7.

Windows 10 je stvari poenostavil, saj je uvedel orodje Snipping Tool oziroma Orodje za izrezovanje in s tem naredil velik preskok. Aplikacijo smo lahko zgolj zagnali, izbrali poljuben del zaslona ali cel zaslon in nato zajem shranil v datoteko.

 
Snip & Sketch

Microsoft bo to orodje kmalu v posodobitvi nadgradil v Snip & Sketch. Nadgradnja bo prišla s precej razširjeno paleto možnosti, saj bomo lahko izbirali obliko obrezovanja slik, dodali zakasnitev (zajemi zaslon čez 3 sekunde), omogočala pa bo tudi instantno shranjevanje slik v odložišče. Če se denimo pogovarjate z nekom v Skype in mu želite pokazati navodilo na svojem namizju, boste preprosto pritisnili tipko Print Screen in potem v pogovorno okno pritisnili komando za lepljenje Ctrl+V in slika bo poslana.

Snip & Sketch lahko že sedaj preizkusite. V iskalno okno ob startu vtipkajte Snip & Sketch in se pozabavajte z orodjem. Bodite opozorjeni, da boste morali pred uporabo bližnjice to najprej omogočiti v nastavitvah.

Če vam Microsoft ne diši, se lahko pozabavate z zastonjskim programom Lightshot, ki je na voljo tudi za Mace. Ta mala aplikacija morda ne ponuja vseh pritiklin Microsoftovega orodja, a je povsem preprosta za uporabo. Print Screen tipko aktivira brez dodatnih nastavitev, prav tako pa ima shranjevanje ali pa kopiranje slike bolj poenostavljeno in hitrejše. Prenesete si ga lahko na disk ali ga aktivirate v brskalniku.

Zajemanje slik na zaslonu ni več noben strahec in sedaj lahko delite slike s sogovorniki na preprost način, brez zamudnega zajemanja preko Print Screen ali celo slikanja monitorja s telefonom. Prav tako obe aplikaciji omogočata slikanje v igrah in programih, kar zna priti prav v primerih, ko želite izrezati točno določen kos slike.

Vaš Recosi

Oglejte si naše računalnike z Windows 10 operacijskim sistemom.

Swipe up