V Nigerijo se letno uvozi 500.000 kosov oziroma 60.000 ton e-odpadkov

V Nigerijo se letno uvozi 500.000 kosov oziroma 60.000 ton e-odpadkov

Študija, izvedena leta 2016 s strani Basel Action Network (BAN), globalnega telesa v boju za čistejše okolje, je pokazala zaskrbljujoče dejstvo, da se v Nigerijo letno uvozi približno 500.000 rabljenih računalnikov, 75% katerih se izkaže za povsem neuporabne.

Na uradnem dogodku ob pričetku delovanja projekta »Približek krožnega gospodarstva elektronskemu sektorju v Nigeriji«, organiziranemu s strani Nacionalne agencije za izvajanje predpisov o okoljskih standardih (NESREA), je Mrs Ibukun Odushotu, Stalna sekretarka pri Zveznem ministrstvu za okolje, dejala, da so rezultati študije o uvoženih računalnikih pokazali, da je od vseh takšnih uvoženih računalnikov le 25% dejansko delujočih.

Po besedah stalne sekretarke, ki jo je na predstavitvi predstavljala zvezna kontrolorka ministrstva Mrs Oluwatoyin Agbola, je študija iz leta 2016 pokazala, da se letno v Nigerijo skozi pristanišča v Lagosu uvozi približno 60.000 ton zabojnikov z rabljenimi električnimi in elektronskimi odpadki, vključno z uvozom iz sosednjih držav.

Odushotu je dejala: “Glede na ugotovitve BAN in centra Basel je študija Nigerije pokazala, da je v državo letno zgolj skozi pristanišče v Lagosu uvoženih približno 500.000 rabljenih računalnikov in da v 25% primerov gre za funkcionalne kose elektronike, medtem, ko je preostalih 75% nekoristne odpadne elektronike, katero se zažge ali zavrže.”

“Študija je nadaljno pokazala, da je bilo v letu 2016 na podlagi uradnih podatkov preko pristanišča v Lagosu uvoženih 60.000 ton rabljene električne in elektronske odpadne opreme, kjer je večina uvoženih primerkov kosov UEE delovalo zgolj delno, večina pa sploh ne.”

»Pravijo, da je Nigerija v tem letu uvozila vsaj 15.700 ton e-odpadkov, kjer v večini primerov gre za SCD televizije z vsebnostjo živega srebra ali hladilnike in klimatske naprave, katere vsebujejo snov HCL6. V prizadevanju za omejitev naraščujoče zaskrbljenosti okoli te problematike (vključno z e-odpadki v državi) je zvezna vlada zagotovila pravno osnovo in ustanovila NESREA, institucionalni mehanizem z mandatom kontrole in preprečevanja procesov in tehnologij, ki ogrožajo kakovost okolja.

Generalni direktor NESREA, prof. Aliyu Jauro, je dejal, da je namen projekta tesno sodelovanje s proizvajalci in uvozniki teh izdelkov, saj bi s tem lahko zagotovili, da se nevarne snovi po koncu življenjske dobe pravilno reciklirajo.

Jauro je omenil, da se je sicer v preteklosti nekaj že delalo na tem in da vsi veliki akterji industrije že sodelujejo z NESREA.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Swipe up