Spletno nakupovanje v Evropi od danes zahteva dvostopenjsko preverjanje istovetnosti

Spletno nakupovanje v Evropi od danes zahteva dvostopenjsko preverjanje istovetnosti

Z uvedbo evropske direktive o plačilnih storitvah je od današnjega dneva dalje pri spletnem nakupovanju obvezno potrjevanje z dvostopenjskim preverjanjem istovetnosti. S to metodo stranka spletnemu trgovcu sporoči in potrdi, da je res ona tista, ki opravlja nakup, s tem pa je bolje zaščitena pred goljufi in potencialno zlorabo identitete.

Gre za rešitev, ki je znana kot evropska direktiva o plačilnih storitvah. Spisana je bila leta 2015, pri spletnem nakupovanju pa podaja obvezno potrjevanje z močno avtentifikacijo. Od 3. maja 2022 dalje spletnih nakupov brez močne avtentikacije ne bo možno več opraviti. Zato je zelo pomembno, da si uporabniki na pametni telefon pravočasno naložijo ustrezno aplikacijo oziroma si zagotovijo rešitev, ki jo za potrjevanje spletnih plačil ponuja banka ali hranilnica. Pregled rešitev za različne banke je možno najti na tej povezavi.

Kupec mora pri plačilu pri spletnem trgovcu, potrditi, da je res on tisti, ki stoji za plačilom blaga ali storitev. To potrdi z najmanj dvema načinoma za potrditev istovetnosti kupca. Pogoji so:

  • Preverjanje osebnih informacij (geslo, koda PIN, varnostna vprašanja),
  • Preverjanje osebne lastnine (pametni telefon ali druga naprava),
  • Preverjanje osebnih podatkov (biometrični podatki, kot so prstni odtis).

Obstaja tudi nekaj izjem

Pravilnik navaja tudi nekaj izjem. Največja izjema so plačila malih vrednosti ali ponavljajoče se transakcije. Te je še naprej mogoče opraviti brez na novih zahtev.

Prav tako je vredno omeniti, da direktiva obravnava zgolj za plačila za nakup blaga in storitev v prostoru Evrope, zato za plačila izven tega območja direktiva ne velja in ta plačila je še vedno možno opraviti brez dodatnih zahtev. Seveda pa to ne pomeni, da še vedno ni pametno izvajati raznih varnostnih ukrepov, ki vas bodo zavarovali pred potencialno krajo podatkov ali denarja.

Rešitev za vse brez pametnega telefona

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije je bila izdanih že več pritožb, ker rešitev v veliki meri zahteva lastninjenje pametnega telefona. A tega še nimajo vsi, zato so banke pozvali v iskanje alternativnih rešitev. “Treba se je zavedati, da gre vse v smer digitalizacije. V prihodnosti bo verjetno pametni telefon tisti, s katerim bomo plačevali, potrjevali plačila itd.,” je na to dejala Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije. Tako vsem, ki nimajo pametnega telefona svetujemo, da pri svoji banki preverijo možnost alternativnih plačil. V drugem primeru spletnih plačil namreč ne bodo mogli izvajati, saj bodo zavrnjena.

Swipe up