Razlike med Home in Pro različico operacijskega sistema Windows 10

Razlike med Home in Pro različico operacijskega sistema Windows 10

Microsoft Windows 10 je najnovejši Microsoft-ov OS na trgu, ki je iz stolčka najpopularnejšega operacijskega sistema izrinil izjemno trdoživega Windows 7. Microsoft nov operacijski sistem napram prejšnjih iteracij Windows 7 in Windows 8.1, kateri sta prišli v kar sedmih variantah, ponuja v zgolj dveh glavnih različicah – Windows 10 Home in Windows 10 Pro (če zanemarimo različice za organizacije, kot sta recimo Education ter Enterprise).

Kot si verjetno predstavljate, ima izmed obeh različic Pro nekoliko več funkcij, drugače pa sta sistema skoraj identična ter primerna tako za domače uporabnike, kot tudi podjetja. Za razliko od Windows 7 in 8.1, kjer je bila Home verzija precej oskubljena glede naprednih funkcij napram Pro, tokrat že “domač” Windows ne pade daleč od profesionalnega drevesa. Windows 10 Home namreč vsebuje dovolj funkcij, da bo zadostoval vsakemu osnovnemu ter malo bolj naprednemu uporabniku, tako pa se pojavi vprašanje, ali bo zadostoval tudi vam.

Kaj prejmete z Windows 10 Home

Osnovna različica Windows operacijskega sistema pride s kar nekaj dodatnimi bonbončki napram njenim predhodnikom. Dočakali smo vrnitev Pametnega Menija s polnopravno različico digitalnega asistenta Cortana, vključeni pa so tudi Varčevalnik Baterije, podpora za TPM in nova biometrična varnostna funkcija Windows Hello.

Uporabniki domače različice boste prav tako lahko utilizirali povsem nova Virtualna Namizja ter asistenco za porazdelitev do štirih oken na enem zaslonu. Po želji lahko preizkusite tudi Windows Continuum, eno izmed zelo priročnih funkcij za prenosnike z zaslonom na dotik, ki omogoča enostavno menjevanje med načinom za računalnik in tablico. Zadnja večja novost je še Microsoft Edge, naslednik prejšnjega Microsoft-ovega brskalnika Internet Explorer.

Seveda pa moramo omeniti tudi avtomatične posodobitve za vse različice operacijskega sistema Windows 10, ki periodično nameščajo vse varnostne in ostale popravke ter posodobitve.

Tako Windows 10 Home zadostuje vsem uporabnikom, kljub oznaki pa ga lahko brez skrbi uporabljate tudi v podjetjih, saj licenca ni omejena na le domače uporabnike. V kolikor želite za svoj računalnik naprednejšo zaščito ali za delo potrebujete dodatne funkcije, pa se uzrite za naprednejšo različico operacijskega sistema – Pro.

Kaj prejmete z Windows 10 Pro

Zraven vseh že omenjenih funkcij Windows 10 Pro pride tudi z nekaterimi sofisticiranimi dodatnimi opcijami. Te so:

Oddaljeno namizje

Možnost koriščenja oddaljenega namizja je na voljo v vseh različicah sistema Windows 10. Tako se lahko s svojega računalnika z Windows 10 Home ali katero koli drugo različico Windows operacijskega sistema kadarkoli povežete na drug računalnik z Windows operacijskim sistemom, ki pa mora podpirati storitev “Protokol oddaljenega namizja” oz “Remote Desktop Protocol (RDP)”.

Težava se nahaja v dejstvu, da Windows 10 Home ne podpira potrebnega protokola, Windows 10 Pro pa ga. Tako se lahko preko storitve oddaljeno namizje povežete zgolj na računalnik z Windows 10 Pro operacijskim sistemom.

Oddaljeno namizje je sicer možno nadomestiti tudi preko nekaterih aplikacij (recimo Teamviewer) ali s pomočjo spleta, a tu se zna pojaviti latenca. Windows aplikacija za oddaljeno namizje namreč deluje lokalno za naprave v lokalnem omrežju.

Pravilniki skupin (Local Group policy)

Koristna funkcija Windows 10 Pro, katere Windows 10 Home ne omogoča, je tudi možnost upravljanja Pravilnikov skupin. Morda za funkcijo niste še nikoli slišali, a omogoča enostavni dostop do velikega števila pomembnih sistemskih nastavitev ter prilagoditev.

Čeprav jo lahko v Home zaobidemo z ročnim urejanjem registra, to opravilo večini uporabnikov ne bo najbolj domače. Zato Pravilniki skupin za večino naprednejših uporabnikov predstavljajo enostavnejši in udobnejši način spreminjanja sistemskih nastavitev.

BitLocker

Če se želite posluževati funkcije enkriptiranja trdega diska preko Windows operacijskega sistema, je prav tako potrebno poseči po Windows 10 Pro. Vključuje namreč aplikacijo Bitlocker, ki nudi enkripcijo trdih diskov.

Windows 10 Home uporabniki morajo tako namesto tega poseči po zunanjih programih.

 
Ostale razlike

Na prvi sliki si lahko pogledate podrobnejšo primerjavo med funkcijami obeh različic operacijskega sistema. Večina preostalih funkcionalnosti je namenjenih predvsem poslovnim in naprednim uporabnikom pod posebnimi okoliščinami. Zato smo omenili zgolj funkcije, za katere mislimo, da bodo koristile širšemu spektru uporabnikov.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Swipe up