Prihodnost podjetja Huawei je mračna

Prihodnost podjetja Huawei je mračna

Zadnje tedne tehnološko industrijo vsakih par dni šokira nov debakel okoli Huaweija in prepovedi do dostopanja do programske in strojne opreme, izdelane s strani ameriških podjetij. Trenutno Huawei velja za največjega svetovnega dobavitelja omrežne opreme in hkrati za enega največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, zato ga sankcije po vsej verjetno seveda ne bodo povsem uničile. Na dan je namreč prišla tudi novica, da tehnološki mogotec že razvija lastni operacijski sistem na obstoječi odprto-kodni podlagi ter da nameravajo vanj vključiti tudi lastno trgovino z aplikacijami, saj prepoved dostopanja do programske opreme med drugim vključuje tudi Android aplikacije ter trgovine z aplikacijami, kot je Google Play.

Glavni problem za Huawei torej ni prepoved uporabe Android operacijskega sistema, temveč popolna prepoved uporabe Google orodij izven Kitajskega tržišča. Tako bi se uporabniki Huawei telefonov morali posloviti od enih izmed najpopularnejših orodij, kot so Gmail, Google Maps in nenazadnje tudi Google App Store. Glede na to, da so vsa ta orodja nujna za uspeh na zahodnjem tržišču znajo za Huawei predstavljati veliko prepreko pri pridobivanju novih uporabnikov. Sicer so z Google uspeli skleniti začasen dogovor o sodelovanju, ki bo veljal do 19. avgusta 2019, prihodnost od tega datuma naprej pa je zaenkrat še motna.

Sicer Huawei in Honor telefoni izven Kitajske že vsebujejo pred-nameščen prilagojen uporabniški vmesnik, zato lasten operacijski sistem ni dlje kot le korak stran. Huawei ima namreč po nekaterih podatkih zaposlenih med 80.000 in 90.000 inženirjev, kateri se ukvarjajo predvsem z razvojem lastnega operacijskega sistema. Sicer je operacijski sistem s skritim imenom Project Z in uradnim imenom Hongmeng zaenkrat zgolj malo več kot le koncept, saj po nekaterih podatkih naj še zdaleč ne bi bil pripravljen za prodajo.

ZDA so omejitve proti Kitajskemu tehnološkemu gigantu na srečo slednjega nekoliko omejile, saj obstoječi Huawei in Honor modeli telefonov še zmerom lahko dostopajo do posodobitev, kar pa ne bo veljalo za prihajajoče modele, kot sta recimo Huawei Mate 30 ali P40 Pro. Za uporabnike morda obstaja možnost stranskih poti, kjer bi namesto uradne trgovine z aplikacijami aplikacije in igre lahko nalagali iz zunanjih spletnih strani, a v tem primeru bo uradna podpora in posledično uporabniška izkušnja močno oskubljena.

Naj spomnimo, da sta uradna podpora in možnost dostopanja do večine aplikacij predstavljali ogromen žebelj v krsti Blackberry in Windows operacijskih sistemov za pametne telefone.

Trenutno na trgu pametnih telefonov močno prevladujeta Android in iOS, ki predstavljata 86% ter 14% delež nameščenih operacijskih sistemov. Pred leti je bila slika sicer povsem drugačna, saj se je za prevlado na trgu borilo kar pet ponudnikov (zraven omenjenih še Windows Phone, BlackBerry OS in WebOS), ki pa so vsi ali propadli, ali pa se prelevili v Android.

Sicer obstaja možnost, da bosta državi spor razrešili, preden se zadeva odvije v za Huawei zelo negativno smer. Ameriška vlada je že nekoliko omilila svoj položaj na podlagi zaščite uporabnikov Huaweijevih naprav. Podobna situacija se je zgodila leta 2018, ko je ista usoda glede sodelovanja z ameriškimi ponudniki telefonije doletela tudi kitajskega proizvajalca ZTE.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Swipe up