5 nasvetov in trikov za Mac uporabnike

5 nasvetov in trikov za Mac uporabnike

Tako imenovani Mac-i so zelo zmogljivi in uporabni računalniki, ki jih dnevno uporabljajo milijoni ljudi po vsem svetu. Za vse uporabnike Mac-ov, smo pri Recosi pripravili par nasvetov in trikov, s katerimi boste še lažje rokovali s svojimi “mašincami”.

1. Ctrl + Alt + Delete za Mac

Vsakdo, ki je kdajkoli uporabljal računalnik z operacijskim sistemov Windows ve, kako uporabna je kombinacija tipk “CTRL + ALT + DELETE”. Tudi računalniki Mac imajo podobno funkcijo. Pogosto se zgodi, da se program neha odzivati, ne moremo ga niti zapreti. Apple je za ta namen priskrbel možnost prisilne zaustavitve program (Force Quit). Prikličemo jo s kombinacijo tipk “CMD + Option”. Odpre se nam okence imenovano “Force Quit Applications”. Tukaj so navedene vse aplikacije, ki se trenutno izzvajajo. Samo izberemo tisto ki nam nagaja in jo zapremo s pritiskom na moder gumb “Force Quit”.

2. Preklapljanje med več programi

Zelo uporabna bližnjica, ki jo je priskrbel Apple, je možnost preklapljanja  med večimi programi. Tako lahko hitro dostopamo do željenega programa.

Pritisniti moramo kombinacijo tipk “CMD + TAB” in že lahko preklapljamo med programi.

Druga zelo uporabna bližnjica pa je preklapljanje med okni, ko že imamo odprt nek program. Samo pritisnemo kombinacijo tipk “CMD + ~ SHORTCUT” in lahko preklopimo med trenutnimi odprtimi okni.

3. Rast kurzorja

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko smo prišli nazaj do svojega računalnika ali prenosnika in na ekranu nismo našli kurzorja od miške. Apple je za to poskrbel na naslednji način. Če pomigamo z miško, ali podrgnemo po sledilni ploščici naprej in nazaj, miškin kurzor zraste, da ga lažje vidimo. Ko miško ustavimo se enostavno povrne nazaj na prvotno stanje.

4. Tih zagon

Mac spusti zelo značilen zvok, ko ga vklopimo, ki pa ni vedno primeren. Če smo na primer na sestanku,  v knjižnjici, takrat verjetno ne bi želeli, da se ta zvok pojavi. Na srečo je Apple mislil tudi na to. Če med zagonom računalnika, pridržimo gumb “MUTE”, ta je ponavadi na tipki F10 pri Mac-ih, se bo računalnik zagnal brez značilnega zvoka.

5. Zajem samo dela zaslona 

Zelo zanimiv trik, ki ga ponuja Apple, pa je tudi zajem samo dela zaslona namesto celega. Pritisniti je potrebno kombinacijo tipk “CMD + SHIFT + 4”. Na zaslonu se pojavi kvadrat, ki označuje del zaslona, ki bo zajet. Ta kvadrat lahko sedaj poljubno premikamo po zaslonu, ga raztegnemo, skrčimo. Če želimo zajeti cel zaslon, pa je potebno pritisniti kombinacijo tipk “CMD + SHIFT + 3”.

Upamo, da smo s temi nasveti naredili vašo izkušnjo z Mac-i še prijetnješo.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor Apple izdelkov: LINK

Swipe up