Zajemanje slike v Windows operacijskem sistemu

Danes to morda ne deluje kot velik problem, ampak včasih je bilo zajemanje slike na namizju precej zakomplicirana stvar. Microsoft v Windows dolgo časa ni vnesel vgrajenega intuitivnega orodja za to opravilo. Včasih je bila edina rešitev stiskanje tipke Print Screen in potem uporaba Slikarja za shranitev slike v datoteko. To je veljalo še nedavno nazaj, v operacijskem sistemu Windows 7.

Windows 10 je stvari poenostavil, saj je uvedel orodje Snipping Tool oziroma Orodje za izrezovanje in s tem naredil velik preskok. Aplikacijo smo lahko zgolj zagnali, izbrali poljuben del zaslona ali cel zaslon in nato zajem shranil v datoteko.

Microsoft bo to orodje kmalu v posodobitvi nadgradil v Snip & Sketch. To ima precej razširjeno paleto možnosti, saj lahko izbirate obliko obrezovanja slik, dodajate zakasnitve (zajemi zaslon čez 3 sekunde), omogoča pa tudi instantno shranjevanje slik v odložišče. Če se denimo pogovarjate z nekom v Skype in mu želite pokazati neko navodilo na svojem namizju, preprosto stisnete tipko Print Screen in potem v pogovorno okno pritisnete komando za lepljenje Ctrl+V in slika je poslana.

Snip & Sketch lahko že sedaj preizkusite, v iskalno okno ob startu vtipkajte Snip & Sketch in se pozabavajte z orodjem. Bodite opozorjeni, da boste morali pred uporabo bližnjice, to najprej omogočiti v nastavitvah.

Če vam Microsoft ne diši, se lahko pozabavate z zastonjskim programom Lightshot, ki je na voljo tudi za Mace. Ta mala aplikacija morda ne ponuja vseh pritiklin Microsoftovega orodja, a je povsem preprost za uporabo. Print Screen tipko aktivira brez dodatnih nastavitev, prav tako pa ima shranjevanje ali pa kopiranje slike bolj poenostavljeno in hitrejše. Prenesete si ga lahko na disk ali pa aktivirate v brskalniku.

Zajemanje slik na zaslonu ni več noben strahec in sedaj lahko delite slike s sogovorniki na preprost način, brez zamudnega zajemanja preko Print Screen ali celo slikanja monitorja s telefonom. Prav tako obe aplikaciji omogočata slikanje v igrah in programih, kar zna priti prav v primerih, ko želite izrezati točno določen kos slike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Glavni meni