Zakaj kupiti certificirano
obnovljeno opremo pri Recosi?

                          1 - 3 leta garancije                                   Računalniki poslovne linije
                          Brezplačna dostava nad 200€             Windows 10 brezplačno
                          Ogromni prihranki                                    Zagotovljen servis

KUPUJEM PAMETNO

#kupujempametno

Vodič za osnovno zaščito pred virusi, nezaželenimi programi in vdori

Ljudje o zaščiti elektronskih naprav pogosto razmišljajo kot o nečem izjemno kompleksnem in tehnično zahtevnem. V tem je res nekaj resnice. V kolikor se želimo poglobiti v vsako podrobnost glede delovanja in zaščite ter postati 100% imuni na vse okužbe, vdore in tveganja, zadeva seveda hitro preide v tehnične vode. A to ni izgovor, da ne bi vsak računalniški uporabnik poznal in prakticiral vsaj osnovne zaščite svojega računalnika in dragocenih podatkov. S tem poslanstvom v mislih smo za vas pripravili par nasvetov glede varovanja podatkov, zaščite računalnikov in pogostih napak osnovnih in včasih tudi naprednih uporabnikov.

Samodejne posodobitve so tu z razlogom

Že med vsakodnevno uporabo računalnika se konstantno soočamo z raznimi programi in zagotovo vsaj nekateri izmed njih skrivajo vsaj par varnostnih lukenj in posledično tveganj. Pa naj govorimo o operacijskih sistemih, brskalnikih, aplikacijah ali nečem čisto tretjem, strokovnjaki konstantno odkrivajo nove težave in seveda skrbijo za njihovo odpravo, pogosto preko posodobitev operacijskih sistemov in proti-virusnih programov.

S tem razlogom ima vsak za počen groš vreden operacijski sistem vsake toliko časa samodejne posodobitve, ki računalnik obvestijo o problemih in najnovejših zlorabah ter tehnikah goljufov. V kolikor je bila včasih to stalnica, dandanes na srečo ni več potrebe po ročnem prenašanju in instalaciji posodobitev. Sistem se posodablja samodejno, brez potrebe po ročnem posredovanju ali posodabljanju.

Iz enega ali drugega razloga uporabniki včasih radi posegamo v ta proces in samodejne posodobitve izklopimo. Mogoče imamo počasen ali plačljiv internet in nam Windows odžira dragocene megabajte, mogoče bolj kot varnost cenimo zasebnost, morda pa enostavno ne maramo sprememb, ki jih popravki prinašajo (kot je recimo slabše delovanje procesorjev zaradi varnostne luknje iz začetka lanskega leta). A gledano z varnostne perspektive je vedno pametno biti na tekočem, vsaj kar se tiče varnostnih posodobitev.

Windows vsak drug torek v mesecu izda najnovejši popravek za vse Microsoft produkte (Defender, Office…). Apple nima strogo določenega urnika, a po potrebi izdaja popravke in posodobitve. Namen obeh proizvajalcev operacijskih sistemov ni le odprava hroščev in sprememba določenih vizualnih aspektov, temveč (kot omenjeno) tudi obvestitev sistema o  tveganjih in lepljenje obližev na obstoječe rane. Slabonamerni napadalci so namreč stalno v lovu za novimi žrtvami s čim slabšim varovanjem, zato vas že redno posodabljanje drži nižje na listi potencialnih žrtev.

Kombinacija Antivirusnega in Anti-Malware programa

Vsake toliko časa pride na dan nova analiza o trenutno najboljših proti-virusnih programih. Kakšen dan pozneje pa je objavljena druga analiza, kjer se na vrhu znajde povsem drug program. Potem imamo tu varnostne strokovnjake, ki prisegajo na spet tretjega zatiralca virusov. Kako v tem kaosu sploh vedeti, kaj izbrati za varovanje računalnika?

No, osnovni Windows uporabnik se ne rabi obremenjevati in si razbijati živcev, saj je dovolj že zastonjska zaščita, ki je pravzaprav sploh ni potrebno ročno prenesti in namestiti. Ne glede na čas in vir raziskav o aktualnosti se vedno znova in znova dobro izkaže Windows Defender, privzet Windows program za zaščito računalnika. Glede na to dejstvo in par bonitet, kot so samodejno posodabljanje, sistemska nezahtevnost in nevsiljivost, predstavlja za večino uporabnikov najbolj enostavno in hkrati najboljšo izbiro. Kdo drug kot stvaritelji bodo najbolje poznali delovanje lastnega operacijskega sistema in njegove težave? Prav tako Windows Defender nima nadležnih oglasov ali drugih plačljivih storitev, kot to drži za nekatere druge proti-virusne rešitve.

V kolikor pa ne verjamete v to dejstvo, je še vedno na voljo ogromno alternativ. Da naštejemo par najbolj popularnih – Avira, AVG ali Kaspersky. Najbolje, da si sami ogledate kakšen novejši preizkus, a za osnovnega uporabnika ni boljšega kot Windows Defender. Tudi sam sem se kot računalničar po stroki po podrobnem preizkusu kopice drugih zaščit vedno znova vrnil nazaj na starega znanca, ki med delovanjem ne sopiha in naznanja koristno premijskih funkcij, kot to velja veliko konkurentov.

A sama po sebi večina anti-virusnih programov ne bo nudila popolne zaščite. Zaradi tega je priporočljiva tudi uporaba programa za zaščito pred zlonamernimi programi – za lovljenje tistih nadležnih oglasnih programov in zlonamerne kode. Najboljša izbira za osnovno zaščito je zastonjski MalwareBytes, ki bo varoval vaš računalnik pred vsemi možnimi oblikami zlorabe. Seveda vas bo vsake toliko časa opomnil, da je njegova plačljiva različica še veliko boljša in bolj sijoča, a v kolikor se izognete skušnjavi, je po vsej verjetnosti ne potrebujete in vseeno bo zvesto varoval vaš računalnik.

Nad kombinacijo za ultimativno zaščito se bo spravil le najbolj zagrizen heker, AMPAK še vedno morate razumeti, da nikakor, razen s popolno izolacijo pred ostankom sveta niste povsem varni – v kolikor se znajdete na črni listi kakšnega samooklicanega strokovnjaka ali nespametno klikate po spletu, 100% zaščita ne obstaja in še tako varni sistemi so se vedno znova izkazali za nepopolne, večinoma po človeški krivdi. A vseeno se ni potrebno obremenjevati. Z izjemo osebnih zamer boste s prakticiranjem omenjene zaščite preveč naporna tarča, da bi se vas lotil naključni tatič, preostanek varne uporabe na splet povezanih naprav pa bomo pokrili v naslednjem delu.

Dobra gesla so pomembna

Verjetno se vsak izmed nas zaveda pomembnosti dobrih, dolgih in naključnih gesel, ampak koliko od nas to sploh prakticira? Glede na raziskavo najbolj pogostih gesel v zadnjih letih je kar nekaj uporabnikov še vedno zadovoljnih z golimi osnovami.

Stvar je, da nismo več v dobrih starih časih, kjer smo lahko uporabljali eno in isto geslo za večje število storitev. Vsake toliko časa katera izmed spletnih storitev doživi napad hekerjev in med drugim je njihov cilj pridobitev uporabniških podatkov. Podatkov, ki med drugim vključujejo tudi uporabniška imena in gesla. Tako verjetno vidite, kam pes taco moli. Zaradi tega je najbolje uporabljati raznolika, naključno sestavljena in dolga gesla, ki so unikatna za vsako spletno stran (ali pa uporaba dvo-stopenjske zaščite, saj je to skoraj nemogoče obiti).

Najpopularnejša gesla glede na leto

Zaradi napora po memorizaciji vseh gesel priporočamo tudi uporabo storitve za shranjevanje gesel, kot to na primer nudi LastPass. Za vas bo po želji generiral gesla, jih shranjeval na svoj strežnik in jih po potrebi samodejno vnesel med brskanjem. Storitev je varna in strokovna, zato se ne rabite bati za varnost vaših podatkov, saj so enkriptirani in zavarovani z glavnim geslom, katerega pa si vseeno zapomnite, če ne želite izgubiti dostopa.

Seveda vas še tako dobra gesla na varujejo pred lastno neprevidnostjo. V koliko imate program z gesli ali gesla shranjena na telefonu in tega po nesreči izgubite ali pa ga kdo izmakne, se lahko hitro znajdete v škripcih. Zaradi tega je nujno potrebna zaščita vseh naprav z geslom, saj boste le tako odvrnili tatu ali naključnega najditelja pred brskanjem po vaši napravi in razgaljenju svojih podatkov.

Nikoli ne pustite računalnika ali telefona brez nadzora

Seveda morda zveni samoumevno ampak NIKOLI ne pustite računalnika ali telefona samega na javnem mestu. Doma – seveda, z izjemo obiska kakšnega kleptomanijaka ali tatu, ni problema. Napravo mirne vesti pustite v sobi na vidnem mestu, v kolikor se nahajate v bližnjem prostoru. Ampak isto prakso izvajati v restavraciji ali trgovini? Samo, če si prav želite ostati brez naprave.

Seveda pa morda izguba dragocene naprave, za katero ste odšteli obilico evrov, sploh ni najslabša stvar, s katero se boste soočili po kraji. Kar hitro se lahko tat prikoplje tudi do vaših osebnih podatkov. V kolikor si lasti vsaj malo znanja o tehniki, bo ob neprimerni zaščiti znal razbiti to razbiti in tako dostopati do vseh vaših računov, gesel in zasebnih podatkov na napravi. Previdnost je mati modrosti in tako v primeru izgube ali kraje nemudoma zamenjajte vsa gesla in obžalujte vse sramotne slike na napravi ter krajo prijavite mobilnemu operaterju. Če je za slike in dokumente na napravi že prepozno, se lahko s temi postopki izognete nevšečnostim in nepotrebnim stroškom.

Ne klikajte na povezave, odpirajte sumljive spletne pošte ali obiskujte sumljivih strani

Vsi smo se že kdaj znašli tam. Zadeli ste na digitalni loteriji – neznan nigerijski princ vam obljublja na tone bogastva, ampak le, če mu najprej nakažete par sto evrov za potne stroške, da vam ga osebno dostavi na dom. Resno? Morda res zveni kot nekaj, kar bo vsak še tako osnovni uporabnik sprejel s ščepcem dvoma. A presenetilo bi vas, koliko ljudi še zmerom naseda takšnim ali drugačnim trikom goljufov, ki nalašč uporabljajo pomanjkljivo slovnico in tako ciljajo na izjemno nevešče uporabnike.

Ampak tudi ignoriranje neznanih pošiljateljev in metanje njihovih pregrešno mikavnih sporočil v peklenske globine mape z nezaželeno pošto ni dovolj. Včasih dobite rahlo sumljivo pošto s smeri prijatelja ali znanca – le kakšen razlog bi ta imel, da bi vam poslal okužene datoteke ali povezave na sumljive strani? Še kako dobrega. Vidite, pošte v resnici morda ne pošilja znanec ali prijatelj, temveč je bil njegov račun okužen in goljufi vam preko njega pošiljajo pošto z nezaželeno vsebino. Isto oziroma podobno velja tudi za pošto na prvi pogled legitimnih virov, ki so lahko vse prej kot to. Dobri znaki za sumljivost so teme sporočil, kot je zaklenjen račun, prejete čudne transakcije ali pa predobre ponudbe, da bi bilo vse res (razen za ponudbe, ki jih prejmete iz naše strani 😉 ).

Rešitev je izogibanje kakršnim koli povezavam v poštnem okencu. Ampak to ni vedno možno. Pametnejša rešitev je vedeti, katere povezave je varno klikniti in kdaj obstaja tveganje. Kaj lahko storite v ta namen? Najprej preverite vir, na katerega vas bo povezava poslala. Če miško premaknete na povezavo, bi se morala na spodnji desni strani pojaviti celotna povezava. Če se to ne zgodi, lahko nanjo kliknete z desnim miškinim gumbom in izberete »kopiraj naslov povezave«. Nato lahko ročno preverite, zakaj prijatelj resnično vztraja, da preverite stanje na vašem PayPal računu.

Če vas povezava pošilja na stran, kot je na primer »paypal.splohniprevara.com«, nekaj ne štima. Pomnite – samo zato, ker se prvi del besede ujema, to še ne pomeni, da je stran to, za kar se skuša izdajati.

Ne prenašajte neznanih in piratskih programov

Seveda je to zgolj nadgradnja prejšnjega nasveta. Veliko uporabnikov se morda počuti varno, ker ne klika na res očitne oblike goljufij, a vseeno se veliko ljudi še vedno sooča z naključnim prenosom in avtomatičnim zagonom nezaželenih programov.

Vedno bodite prepričani, kaj prenašate in ali to res želite prenesti. Ne prenašajte datotek iz neznanih virov (le iz preverjenih strani, kot je na primer uradna stran programa) in nikoli hlastno ne klikajte na vse, kar vsaj malo spominja na stavek »download« oziroma »prenos«. Sploh pozorni bodite na te gumbe, ki znajo biti v resnici zamaskirane oglasne pasice, saj so ravno ti glavni vir okužb. Tudi ob snemanju legitimnih programov bodite pozorni na razne priponke, ki se tako rade namestijo v primeru par (pre)hitrih klikov med instalacijo.

Ena izmed najbolj osnovnih varnostnih zadev, ki jo lahko prakticira vsak, je prikaz končnic datotek. Samo zato, ker piratska datoteka nosi ime »GameOfThronesS9E1.mp4« to še ne pomeni, da dejansko ime datoteke ni »GameOfThronesS8E1.mp4.exe«. NIKOLI NE ZAGANJAJTE .exe, .bat .cmd ali praktično katere koli druge zagonske datoteke neznanih virov, saj znajo skrivajo skrivnosti, ki jih ne želite izvedeti.

Še zadnji nasvet – prenehajte s pretirano uporabo piratskih programov. Vsak takšen program lahko v notranjosti skriva razne dodatke in s tem veliko tvegate. Že z zagonom takšnega programa mu dajete prost dostop do celotnega računalnika in ker nikakor ne morete vedeti, kdo je dostopal do notranjosti in spreminjal kodo, nikoli ne veste, kdaj se boste znašli v zagati. Nočem izraziti podpore piratstvu, ampak, če se resnično ne morete zadržati, bodite izjemno pozorni na sumljive velikosti datotek (film ne bo nikoli zasedel manj kot 50MB), sumljive nalagalne datume (naložen film pred uradnim izidom), profil nalagalca ali sumljivo količino sejalcev, pijavk in komentarjev (generični komentarji z istim datumom objave so dober znak za sum).

Uporabljate program za blokiranje oglasov

Lastniki strani z oglasnimi pasicami me bodo zaradi tega nasveta križali, ampak najboljša stvar za prijetno brskanje je uporaba vtičnika za blokiranje oglasov ne glede na uporabljen brskalnik. Ne le, da se boste s tem zaščitili pred nekaterimi lažnimi ali goljufivimi oglasi, strani bodo bolj pregledne in vaše brskanje lažje, hitrejše in manj  naporno.

A vseeno dodajte znane in redno obiskane strani med izjeme, saj vam bodo njihovi stvaritelji izjemno hvaležni. Ne le, da oglasi služijo kot oblika zaslužka za drugače pogosto zastonjsko dejavnost, denar pripomore tudi pri vzdrževanju strani in nihče ne želi, da njihova najljubša stran zaradi pomanjkanja denarja zapre vrata. Izjema so zgolj strani z zvokovnimi oglasi ali eksplicitno vsebino. V tem primeru brez slabe vesti stran blokirajte vse, kar vržejo v vašo smer.

Ne zaupajte vsemu, kar prosi za dovoljenje

Nikoli ne sprejemajte ali nameščajte vsega, kar vas lepo prosi za dovoljenje. Če vas stran obvesti, da Flash vtičnik ni posodobljen, da vas ogroža 123456 virusov ali da je potrebovan kakršen koli drug vtičnik, odložite roko z miške in malo razmislite. Velika možnost je, da gre za pogost trik za pridobitev dovoljenja povsem drugačnih zlonamernih oziroma tudi legitimnih programov, ki pa pridejo z neželenimi dodatki. Pa tudi, če je program legitimen, to še ne pomeni, da ga morate ali želite namestiti. Si res želite snemati dodatek za nekaj, kar boste potrebovali le enkrat v celotnem življenju in vam bo po tem le odžiralo dragocene sistemske dobrine? Po vsej verjetnosti ne. To je zgolj najboljši možni primer, najslabši vključujejo neveden prenos izsiljevalskega programa, ki bo zaklenil vse datoteke na disku in vas žical za evre.


To bi bilo vse, kar osnovni uporabniki enostavno morate vedeti za varnejšo uporabo računalnika in ostalih elektronski naprav. Upamo, da smo vam s tem člankom pomagali pri boljši zaščiti. Večina nasvetov je precej enostavnih in nobenega razloga ni, zakaj bi še zmerom nevedno klikali in prenašali vse, saj s tem ogrožate sebe in svoje podatke. S temi osnovnimi varnostnimi nasveti boste za mnogokratnik izboljšali vašo varnost in se izognili stroškom ob potencialni kraji ali zaklepu podatkov, zato jih delite tudi s vsemi, ki bi jim lahko koristili.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Glavni meni