Umetna inteligenca in droni na pomoč pri reševanju Velikega Koralnega Grebena

Če vas dandanes že skorajda vsakodnevne znanstvene pridige o naravni destabilizaciji, taljenju ledenikov in segrevanju oceanov ne spravijo v slabo voljo, vas je nedavno poročilo o potencialnemu izumrtju več kot milijon živalskih in rastlinskih vrst na podlagi človeške dejavnosti zagotovo spravilo v vsaj rahlo depresijo. Novica namreč označuje marsikatero negativno spremembo in kazalec na uri že počasi leze v smeri poslednje sodbe. Sicer nam je vsem jasno, da se bi situaciji bilo idealno izogniti, ampak, a je še sploh možno pravočasno kaj storiti glede tega?

Nepresenetljivo lahko moderna tehnologija močno pripomore pri zaznavanju in odpravljanju negativnih ekoloških vplivov širom sveta, hkrati pa omogoča tudi mnogo hitrejši in lažji odziv na vsako potencialno katastrofo. Onkraj Avstralskega Velikega Koralnega Grebena je tako skupina znanstvenikov Queensland Tehnološke Univerze (QUT) pričela uporabljati drone, umetno inteligenco in masivno računalniško moč Azure oblaka za boljše razumevanje dviga temperatur v oceanu in morebitne posledice na ta ogromen koralni greben. Po zaslugi tega bi se lahko vlade in druge agencije na vsako spremembo odzvale hitreje in mnogo bolj učinkovito.

Znanstveniki delujejo v sodelovanju z Avstralskim Inštitutom za Morske Znanosti (AIMS), centrom, ki že dalj časa nadzira zdravje koralnega grebena – sicer na podlagi bolj konvencionalnih metod za zbiranje podatkov, kot so letala, helikopterji, sateliti in ročno jemanje vzorcev. Čeprav so se ti postopki v preteklosti izkazali za učinkovite, jih nazaj držijo visoki stroški, prejete slike so pogosto slabe kvalitete, analiza vseh podatkov pa lahko vzame tudi po več tednov.

Za odpravo teh problemov se tako vedno hitreje pričenja posegati po umetni inteligenci in dronih, po zaslugi katerih lahko znanstveniki zberejo večje količine podatkov v kratkem časovnem obdobju ter mnogo ceneje, poleg tega pa oblačno računalništvo za njihovo procesiranje potrebuje dosti manj časa. Za ta namen je raziskovalna ekipa izbrala komercialno dobavljivega drona in ga opremila z dvema posebnima kamerama – digitalno kamero visoke ločljivosti in hiperspektralno kamero. Digitalna kamera napravi slike v različnih barvnih spektrih, kot so rdeč, zelen in moder, v 380-740 nanometrskem obsegu elektromagnetnega spektra. Tako lahko na računalniku konstruirajo tri-dimenzionalni model slikanega področja. Dodatno lahko hiperspektralna kamera zajema odbito svetlobo 270 spektralnih pasov in prav tako natančno prikazuje informacije do treh metrov pod vodno gladino.

Po besedah Felipe Gonzaleza, izrednega profesorja in vodje ekipe QUT “Hiperspektralno slikanje močno izboljša sposobnost nadziranja stanja grebena glede na spreminjajoče se podatke v spektralnih podpisih. Vsaka komponenta, ki sestavlja okolje grebena (voda, pesek, alge…) ima svoj spektralni podpis, isto pa velja tudi za beljene in nebeljene korale.

A ta dodatna plast informacij pride s svojimi slabostmi. Čeprav podvodna raziskava omogoča dostop do par ducatov podatkovnih točk, ena sama spektralna analiza lahko producira na tisoče podatkovnih točk, kar pomeni, da lahko en sam prelet z dronom generira na tisoče gigabajtov podatkov, analiza katerih bi na navadnem računalniku trajala več tednov ali celo mesecev.

Za razrešitev tega problema se je ekipa s pomočjo donacije iniciative AI for Earth obrnila na Microsoft Azure oblačno storitev. Z močjo oblaka lahko ekipa sedaj hitro in učinkovito kategorizira razne spektralne podpise, kar proces skrajša iz par tednov na zgolj dva ali tri dni. Kot pričakovano je čim hitrejše zaznavanje sprememb kritično za preživetje koralnega habitata in če bi procesiranje podatkov trajalo predolgo, bi lahko habitat v tem času hitro degradiral do meje, kjer rehabilitacija ne bi bila več možna.

Tako hiperspektralno slikanje ni koristno zgolj pri zaznavanju zdravja ekosistemov tekom časa, ampak se je njegova uporabnost razširila tudi na agrikulturne in gozdne dejavnosti, kjer služi pri nadziranju razvoja in zdravja pridelka in dreves, prav tako pa ga uporabljajo tudi za zaznavanje mineralov, kartiranje, astronomijo in vojaški nadzor. Zaenkrat ekipa in AIMS načrtuje nadaljnji nadzor raznih con grebena, z namenom razširitve operacij na nova področja kasneje v tem letu.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Glavni meni