Spletne prevare in kako se jim izogniti

Z rastjo legitimne rabe interneta je vsekakor moralo priti do nekaterih temačnejših dejavnosti, ena katerih so tudi spletne prevare. Ob besedi spletna prevara večina ljudi takoj pomisli na nigerijske prevarante, ki te preko e-pošte občasno dobesedno prosijo, da jim nakloniš trenutek (ne)pozornosti in prevzameš njihovo breme prevelike količine denarja, ki se ga želijo na vsak način odrešiti. A če se na njihove prošnje odzoveš z odgovorom, si lahko ob nepazljivosti kar hitro ti tisti, ki bo ostal ne le brez obljubljenih milijonov, temveč tudi brez kakšnega stotaka ali dveh, kateri so pristali na bančnem računu pogosto ne preveč prebrisanega in slovnično motenega prevaranta. Čeprav je slednji morda bolj prebrisan, kot bi sklepal iz slovnice. Sporočila so nalašč napisana na ravni osnovnošolskega otroka ob prvem srečanju s tujim jezikom, saj bo takšno sporočilo hitro izbrisal vsak razen najbolj lahkovernih spletnih uporabnikov, kateri so tudi glavna tarča prevarantov.

A obstaja tudi veliko drugih oblik prevar, s časom pa se metode prevarantov konstantno spreminjajo. Zato smo za vas pripravili seznam z nekaterimi izmed najpogostejših poizkusov ločenja računalniških uporabnikov od njihovega denarja ali zasebnih podatkov.

Spletno ribarjenje oz. “phishing”

Phishing je oblika spletne prevare, v kateri želi prevarant od žrtve pridobiti občutljive podatke. To največkrat stori tako, da žrtvi na elektronsko pošto pošlje e-pošto, v kateri se predstavlja kot podjetje, banka ali kakšna druga osebnost. Goljuf želi prejemnika prepričati, da mu le ta posreduje raznovrstne občutljive osebne podatke, kot so prijavni podatki za uporabniške račune, podatki o kreditni kartici ali zasebni podatki, ki lahko služijo zlorabi identitete. Včasih se v elektronski pošti nahaja tudi povezava, ki vodi do skoraj popolne kopije legitimne spletne strani na zelo podobnemu spletnemu naslovu, z obrazcem, v katerega nepazljiva žrtev vnese podatke z miselnostjo, da se nahaja na legitimni strani.

Značilnosti: Sumljiva e-pošta pride iz neuradnega e-poštnega naslova, pogosto pristane v mapi z vsiljeno pošto, slovnica sporočila je pomanjkljiva in pogosto površno prevedena, pošiljatelj zahteva določene osebne podatke (legitimno podjetje oz. banka vas nikoli ne bo direktno prosila za podatke), pogosto sporočilo vsebuje tudi povezavo na kopirano spletno stran z zamenjano ali dodano črko v povezavi glede na legitimno stran.

Nigerijske 419 prevare z lažnimi stroški

Nigerijske prevare so tekom desetletij precej napredovale, a še vedno imajo en sam cilj. Preko e-pošte prejmete sporočilo, ki vam ponuja denar, nepremičnino ali kakršno drugo bogastvo, če pa nanj odgovorite, se prevara prične. Oseba na drugi strani se velikokrat predstavlja za pomembno osebnost (odvetnik, duhovnik, FBI agent…) in vas skuša sprva neagresivno, a sčasoma vedno bolj zagnano prepričati, da so med prenosom bogastva nastali določeni stroški, katere je potrebno poravnati. V ta namen vam ponudi podatke določenega bančnega računa. Včasih se pogovoru pridruži tudi kakšna druga oseba, ki se predstavlja kot predstavnik banke ali podobna uradna oseba, ki bi s tem povečala legitimnost originalnega sporočitelja. V kolikor pogovor skušate napeljati na druga pota, se sogovorec hitro neha odzivati, v kolikor pa “strošek” poravnate, znova pridejo izgovori o dodatnih stroških, ali pa se pogovor tu tudi konča. V nobenem primeru od obljubljenega denarja ne boste videli niti centa.

Značilnosti: V e-poštni predal (pogosto vsiljeno pošto) prejmete sporočilo, ki je enostavno predobro, da bi bilo res. Pogosto je napisano zelo na dolgo in površno, goljufivec pa vam v primeru odgovora prične pošiljati vnaprej pripravljene odgovore, ki sčasoma privedejo do omembe stroškov.

Lažna sporočila znancev in prijateljev

Lažna sporočila lahko prejmete tudi iz naslova vam znane osebe, kjer se pošiljatelj predstavlja kot le ta oseba. Lahko gre tudi za sporočila prijateljev na socialnih omrežjih, ki so poslana iz dupliciranega ali okuženega računa. Sporočilo vsebuje datoteko ali povezavo, ki ob odprtju na vašo napravo prenese viruse ali nezaželeno programsko opremo, lahko pa prične tudi pošiljati identično sporočilo z vašega naslova vsem vašim kontaktom.

Značilnosti: Sporočilo oz. e-pošta sicer prihaja od vam poznane osebe, a vsebina vsebuje kakšen stavek ali dva (pogosto v tujem jeziku) ter povezavo ali datoteko. Včasih isto sporočilo prispe večkrat, pošiljatelj pa se ne odzove na kakršnokoli obliko komunikacije.

Prevara prepošiljanja ali procesiranja plačil

V tej prevari vas kontaktira nekdo, ki vam ponuja določeno vsoto denarja v zameno za nelegalno pranje denarja kriminalcev. Kriminalno dejanje omili z izrazi, kot sta “procesiranje plačil” ali “verižne transakcije”. A naj vas ponujena možnost po lahkem zaslužku ne zavede. V kolikor se s ponujenim dejanjem strinjate, se lahko hitro znajdete kot sokrivec za nelegalne aktivnosti, kar lahko vodi do denarne ali celo zaporne kazni.

Značilnosti: Kontaktira vas neznana oseba in vam ponudi večjo količino denarja, del katerega morate preposlati na kakšen drug račun, z obljubo po lahkem zaslužku.

Lažna loterija

Sistem okoli te prevare je dokaj samoumeven. Na e-poštni naslov prejmete sporočilo o osvojitvi večje denarne vsote in podatke o prevzemu. Glavni cilj te prevare je prepričanje uporabnika o zmagi na loteriji ali kakršnem koli drugem tekmovanju in nato zloraba pridobljenega zaupanja za denarno okoriščanje. Pred prevzemom dobitka je seveda potrebno poravnati določene stroške, vse pa poteka podobno kot v primeru nigerijskih prevar.

Značilnosti: Na e-poštni naslov prejmete sporočilo o osvojitvi denarja iz vam neznane strani. Kot pri nigerijski prevari pogosto pride do omembe stroškov, seveda pa je dobitek neobstoječ in ga nikoli ne boste ugledali.

Prevare z grožnjami

Najbolj intenzivna in hkrati strašljiva oblika prevar pride kot tako imenovan “Threatware”. E-poštno sporočilo lahko prejmete v različnih oblikah, a vsem je skupno to, da izsiljevalec od vas zahteva plačilo večje vsote v Bitcoinih, v nasprotnem primeru pa vam bo močno zagrenil življenje. Grožnje vsebujejo vse od detonacije bombe v vaši zgradbi pa do razpošiljanja žgečkljivih intimnih fotografij, posnetih preko vaše spletne kamere. A naj je vsebina sporočila še tako strašljiva, ste lahko brez skrbi, saj v vseh primerih gre zgolj za gole grožnje, ne glede na intenzivnost vsebine in navedenih starih gesel vaših računov, pridobljenih preko ogroženih spletnih strani.

Značilnosti: Pošiljatelj vas skuša karseda prestrašiti, vsebina lahko vsebuje vse oblike groženj, vsemu pa se lahko “izognete” s plačilom večje vsote bitcoinov. Slovnica v e-sporočilu je pogosto površno napisana, stil pa snobovski. Včasih zadeva sporočila vsebuje geslo kakšnega vašega računa.

Izsiljevalski zaklep osebnih podatkov

Edina omenjena oblika prevar, ki vas prizadene tudi, v kolikor sporočilo ignorirate. Nekako (morda preko katere prej omenjene oblike prevar ali z obiskom “neprimernih” strani) ste na računalnik prejeli virus, ki zaklene ter zakodira vaše datoteke in za njihovo vrnitev zahteva plačilo manjše ali večje vsote. Za večjo intenzivnost je pogosto navedena tudi časovna omejitev, po preteku katere bodo vsi vaši zaklenjeni podatki izgubljeni. V kolikor vsoto plačate, vam prevarant v določenih primerih sicer odklene podatke, v veliko primerih pa ne. Tako bodite takoj ob ogledu obvestila pripravljeni na izgubo podatkov, saj prevarantu s plačilom zgolj “dajete potuho”. Najboljša rešitev za zavarovanje pred izgubo podatkov je redno ustvarjanje varnostnih kopij na več zunanjih naprav ter enostavno rečeno izognitev potencialno ogroženim stranem, v kolikor pa vas prizadene, pa je edina rešitev ponovna namestitev operacijskega sistema.

Značilnosti: Precej samoumevno. Naenkrat ne morete več dostopati do nobene izmed vaših datotek, na zaslonu pa se izpiše opozorilo, da je potrebno za njihovo “obnovitev” potrebno plačati vsoto v bitcoinih.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Glavni meni