Zakaj na Windows 10 plačljiva proti-virusna zaščita ni več potrebna

Avtor Simon 26/09/2019 0 Komentarji

 

Zadnji testi raznovrstnih proti-virusnih zaščit so prikazali nadvse zanimivo dejstvo, v katerega pri Recosi verjamemo že dalj časa. Microsoft-ova zastonjska zaščita Windows Defender, integrirana direktno v Windows 10 operacijski sistem, se lahko po zanesljivosti in varnosti kosa z najdražjimi plačljivimi proti-virusnimi rešitvami, ki že leta služijo na račun ravno tega.

 

Pred časom je bila sicer slika povsem drugačna. Veliko uporabnikov ni zaupalo zastonjskim rešitvam, ampak je veliko raje uporabljalo priznana imena, kot so Norton, Kaspersky, AVG in podobni. Windows se je glede zaščite pred časom namreč obnesel tako katastrofalno, da so ga testne strani uporabile kot osnovo za katastrofalno stopnjo zaščite. Še decembra 2013 se je recimo Windows Defender znašel proti samemu dnu pri zaznavanju in blokiranju zlonamerne programske opreme.

 

Ampak to je bilo par let nazaj. Tekom časa je Microsoft očitno začel varnost jemati dosti bolj resno. Tako šest let kasneje lahko konkurira praktično katerikoli popularni plačljivi proti-virusni zaščiti. Še več! Pogosto jih tudi preseže.

 

Sicer še vedno ne gre za idealno stvar, saj ima Microsoft kljub konstantnem razvoju še vedno zelo visoko stopnjo lažnih zaznav, ko legitimno programsko opremo zazna kot zlonamerno. A tu se moramo vprašati – imate raje “paničen” program, ki bo tu in tam potreboval ročno posredovanje za dovoljenje legitimnim aplikacijam pri opravljanju njihovih funkcij, ali program, ki bo pri svojem delu bolj sproščen, včasih celo preveč.

 

Zakaj je Windows Defender optimalna zaščita za vaš računalnik

 

Več različnih testov (najbolj priznana sta zagotovo AV-comparatives in AV-test) so Windows 10 v zadnjih letih uvrstile blizu vrha. Metodologija testiranja vključuje avtomatične procese, s pomočjo katerih med testiranjem obiščejo večje število ogroženih strani in povezav, s tem pa skušajo simulirati scenarije, s katerimi se srečujemo vsakodnevno.

 

Av-comparatives

 

Prvi test, katerega si bomo pogledali, je AV-comparatives. Pri rezultatih bi izpostavili dejstvo, da je bil Microsoft eden izmed štirih ponudnikov (izmed šestnajstih) ki na testni računalnik ni dovolil namestitve niti enega zlonamernega programa. Medtem so se nekatera znana imena, kot so McAfee in Symantec, Avast in AVG, odrezala dosti slabše in dovolila zlonamernim programom prevzem nad nazorom računalnika.

 

 

Seveda je test pokazal tudi slabost Windows Defender-ja. Testi so razkrili tri primere, kjer Defender ni takoj prepoznal zlonamerne programske kode in je uporabnika vprašal za dovoljenje glede zagona programa. To za manj tehnično podkovane uporabnike ni najbolj idealno, saj bi znali ignorirati opozorila in programom dodeliti dovoljenje za namestitev in zagon.

 

Windows Defender je prav tako prikazal eno izmed najvišjih števil lažnih zaznav, saj je blokiral kar 74 legitimnih aplikacij in uslug.

 

Av-test

 

Av-test je šel še korak dlje in Windows Defender okronal za najboljši program za zaščito v junijskem testu. Defender je ujel vsako zlonamerno kodo, ki so mu jo ponudili v vpogled, vključno z vsakim novim vzorcem, brez lažnih zaznav. Tako je Defender v vseh kategorijah dobil najvišjo oceno 6/6, rezultat, blizu katerega je bil že na prejšnjih testih v letošnjem aprilu in februarju ter lanskem decembru in oktobru.

 

 

Pomembno je omeniti, da je Defender dobil idealno oceno tudi v kategoriji zaznavanja novih zlonamernih programov. Zgodovinsko je bilo to vedno področje, ki mu je povzročalo največ težav, saj Microsoft ni zmogel hitro in efektivno reagirati na nove napade. A zadnji rezultati kažejo, da so očitno uspeli premagati to oviro.

 

AV-test je Microsoft Defender-ju dodelil tudi nadpovprečno visoko oceno pri vplivu na delovanje, kot je vpliv na hitrost nameščanja aplikacij in kopiranja datotek, kjer je pred časom dosegal dosti slabše rezultate.

 

SELabs

 

Še en zunanji vir za testiranje zaščite, SELabs iz Združenega Kraljestva je Microsoft-ovo integrirano zaščito uvrstil na vrh proti-virusnih zaščit. Poročilo je Defender-ju dodelilo najvišjo možno oceno, 100%, za brezhibno zaznavanje težav in groženj.

 


 

Več testov je prikazalo odlično stanje integrirane zaščite za vse uporabnike operacijskega sistema Windows 10, ki vas bo zaščitila pred praktično vsemi pasivnimi grožnjami. Seveda vas nič ne more 100% zavarovati v kolikor ne prakticirate varne uporabe interneta, kot sta recimo izognitev klikanja na nepreverjene povezave in samokontrola pred odpiranjem sumljivih datotek.

 

Kdo naj sploh poseže po plačljivih proti-virusnih programih?

 

Edini razlog, za katerega bi si lahko vseeno želeli plačljiv proti-virusni program je dostop do večjega števila uslug, združenih v en sam paket. Vodilni proizvajalci proti-virusnih programov pogosto nudijo dodatne usluge, kot so VPN, shranjevanje gesel in pohitritve računalnika.

 

A večina uporabnikov se lahko mirne volje zanese na integrirano zaščito računalnika, katero prejmete tudi ob vsakem nakupu obnovljene naprave z Windows 10 operacijskim sistemom pri Recosi.

 

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

HP Compaq 8300 Elite- Intel Core i5 3470 (3.20GHz)- Intel HD 2500- 8GB RAM- 240GB SSD + 250GB HDD- W..
394.90€ 307.20€
Brez DDV: 251.80€
Dell ChromeBook 11- 11.6" 1366x768- Intel Celeron N2840 (2.16GHz)- Intel HD- 4GB RAM- 16GB SSD- Sple..
199.00€
Brez DDV: 163.12€
HP EliteDesk 800 G1 SFF- Intel Core i5 4570 (3.20GHz)- Intel HD 4600- 8GB RAM- 240GB SSD + 500GB HDD..
490.90€ 358.00€
Brez DDV: 293.44€
Dell Latitude E5540- 15.6" 1366x768- Intel Core i5 4200U (1.60GHz)- Intel HD 4400- 8GB RAM- 240GB SS..
389.00€
Brez DDV: 318.85€