Zakaj kupiti certificirano
obnovljeno opremo pri Recosi?

                          1 - 3 leta garancije                                   Računalniki poslovne linije
                          Brezplačna dostava nad 200€             Windows 10 brezplačno
                          Ogromni prihranki                                    Zagotovljen servis

KUPUJEM PAMETNO

#kupujempametno

Poslovni in potrošniški prenosniki – kaj je razlika

Ob prvem vstopu v spletno ali fizično računalniško trgovino je potencialni kupec lahko hitro preplavljen z utripajočimi lučkami in raznimi ponudbami računalnikov vseh možnih zmogljivostnih in cenovnih kombinacij. Velika možnost je, da ti izpostavljeni modeli izvirajo iz tako imenovanih domačih oziroma potrošniških modelov računalnikov, ki so (kot ime nakazuje), namenjeni splošnemu uporabniku. A niso edini. Na trgu obstajajo tudi poslovni modeli, za katere je potrebno malo širše odpreti šparovček. Ampak zakaj? Zakaj so ti dražji, če pa v veliko primerih na papirju na prvi pogled izgledajo manj osupljivo in tudi na videz niso tako vpadljivi? Eno največjih vprašanj za potencialnega kupca je, kakšne (če sploh) so razlike med vrstama in za katero se naj odloči.

Vse od pričetka prodaje prenosnih računalnikov, kot jih danes poznamo, je bil trg vedno ločen na poslovne in potrošniške prenosne računalnike. To pa zato, ker je vsak tip bil namenjen drugemu spektru uporabnikov in boljši za določena opravila. Kaj torej naredi računalnik »poslovni« in katera so opravila, za katere je bolj primeren? Vse to in še več bomo danes razložili.

Na današnjem trgu se je sicer kar nekaj proizvajalcev odločilo združiti poslovno in potrošniško linijo, a še vedno obstajajo trije veliki proizvajalci, za katere so značilne zelo izrazite razlike v poslovni in potrošniški liniji. To so Dell, HP in Lenovo.

Največja podjetja poslovnih računalnikov na trgu vladajo z železno pestjo in stalno optimizirajo poslovno linijo ter iščejo načine, kako bi jih naredili čim bolj privlačne za večja podjetja – najbolj zaželene kupce. A ne glede na napredek v razvoju in dizajnu imajo vsi ti računalniki določene skupne lastnosti, ki jih popolnoma ločijo od potrošniške linije. Čas je, da si ogledamo te razlike in pojasnimo njihov namen.

Tehnologija

Seveda podjetje ne bo kupilo računalnika, če ne vsebuje tehnologij ali priključkov, ki jih konstantno potrebuje. Iščejo računalnike s specifičnimi lastnostmi, kar vedo tudi proizvajalci. Te lastnosti so navadno zlahka spregledane s strani običajnega uporabnika, zato jih potrošniški računalniki navadno nimajo, saj so jih zamenjale novejše tehnike ali pa so na navadnega uporabnika zastareli. Za začetek je pomembna že selekcija priključkov. Če pogledamo v preteklost, je včasih čisto vsak računalnik prišel z goro raznolikih priključkov, ob katerih so se nekateri enostavno popraskali po glavi. Niso imeli pojma, zakaj so tam in za kaj se sploh uporabljajo. Potrošniški računalniki so jih sčasoma prerasli, a na poslovnih jih najdemo še dandanes – na primer VGA in Express Card.

To se dogaja zato, ker je tehnologija konstantno v lovu za novimi trendi in napredkom. A to še ne pomeni, da podjetja napredku sledijo, kjer ne vidijo potenciala za večjo produktivnost ali dobičkonosnost. Pisarne imajo navadno še zmeraj veliko naprav s standardnimi VGA priključki, kot so zasloni in projektorji za predstavitve. Čeprav so običajni uporabniki že prerastli to tehnologijo preteklosti, jo poslovni računalniki še vedno morajo posedovati, če želijo soditi v poslovno okolje. Namesto tega lažje spregledajo razne “šminkarske” funkcije, kot so blu-ray optične enote, barvite osvetljene tipkovnice ali pa zasloni z ultra visoko resolucijo. To je tudi prva razlika. Potrošniški modeli bodo navadno hitreje sprejeli nove tehnologije in opustili stare, medtem, ko bodo poslovni računalniki veliko dlje posedovali dokazano učinkovite klasične tehnologije in se razvijali sorazmerno s tipičnim pisarniškim okoljem.

Življenjska doba

Ob dizajnu potrošniškega računalnika proizvajalec sklepa, da ga bo uporabnik v roku par let nadgradil ali zamenjal. Zato ne potrebujejo tako kakovostne in odporne izdelave, zaradi česar proces in materiali omogočajo nižjo ceno izdelave, to pa omogoča nižje cene končnega produkta. Zaradi tega so potrošniški računalniki glede na golo zmogljivost tipično na voljo po dostopnejših cenah. Obstajajo tudi primeri, kjer so proizvajalci v potrošniških modelih nalašč uvedli metode proizvodnje ali poproizvodne podpore, s katerimi so uporabnika skušali vzpodbuditi k nabavi novejših modelov.

Poslovni prenosniki so za razliko od tega narejeni za obstojnost in dolgotrajno uporabo po več ur na dan. Zadnja stvar v mislih direktorja večjega podjetja je, kako bo moral vsakih par let zamenjati celoten nabor računalnikov in to se pozna. Izdelava poslovnih računalnikov da veliko več na daljšo življenjsko dobo, glede izdelave pa se ob novejših modelih istega prenosnika spremeni le malo, saj je tako vzdrževanje dosti lažje. Notranjost računalnikov je lažje dostopna in menjava sestavnih delov enostavnejša, deli pa dobavljivi dalj časa. Vse z željo čim hitrejšega in čim manj pogostega popravila.

Izgled in dizajn

Ko govorimo o izgledu, moramo imeti v mislih pravzaprav tri različne vrste. Poslovni in nižje cenovni potrošniški računalniki so navadno na videz enostavnejši, medtem, ko višje cenovni potrošniški računalniki izgledajo bolj futuristično, kičasto in barvito. Tekom let so bili vizualne nadgradnje sicer deležni tudi poslovni računalniki in sploh nižje cenovni potrošniški, a nihče ne more zanikati, da sploh igričarski prenosniki dajo največ na zunanji videz.

A razlika med poslovnimi in potrošniškimi modeli se tu ne konča. Drugi imajo navadno svetle in sijoče ekrane, osvetljene tipkovnice in plastična ohišja različnih barv. Prav tako imajo pogosto širšo funkcionalnost (na primer 360 stopinjsko odpiranje, odstranljive zaslone in velika področja za sledilno ploščico. Poslovni računalniki začenjajo počasi vključevati najpriročnejše potrošniške funkcije, a še vedno dajo več na enostavnost in funkcionalnost, imajo kvalitetnejše ekrane, so odpornejši na udarce, navadno vodoodporni ter jih skoraj vedno sestavlja aluminijasto, kvalitetnejše ohišje.

Če govorimo o golem dizajnu in izgledu, brez dvoma potrošniški dizajni nedvomno bolj pritegnejo na prvi pogled, čeprav je njihova kvaliteta izdelave navadno nižja.

Konfiguracije

Podjetja se le redko odločajo za nakup specifičnih modelov za določene oddelke, temveč navadno raje kupijo večje število istih modelov. Zaradi tega so poslovni računalniki dizajnirani s širokim spektrom uporabe v mislih. Če imajo potrošniški računalniki omejeno količino opcij pri konfiguraciji in navadno omogočajo le nadgradnjo prostora, pomnilnika ali procesorja, je pri poslovnih računalnikih na pladnju dosti več opcij in praktično vse je možno prilagoditi ali nadgraditi.

Če govorimo o fleksibilnosti, tu definitivno kraljujeta Dell in Lenovo. Pri njunih primerkih lahko v veliko primerih kupec (za pravo ceno) modificira praktično vse, od komponentne sestave (procesor, grafična kartica, baterija…) pa do dodatnih funkcij, kot so osvetljena tipkovnica, barva, tip in ločljivost zaslona in praktično vse ostalo.

Varnost

Še eno področje, kjer kraljujejo poslovni modeli in to z dobrim razlogom, je varnost. Bralec prstnih odtisov je praktično standardni dodatek poslovnih računalnikov in posedujejo ga že cenejši modeli. Medtem večina potrošniških računalnikov to funkcijo enostavno spregleda. Enako velja tudi za kar nekaj drugih varnostnih prijemov, ki so včasih vidni le ob natančnem vpogledu v tehnološko sestavo.

Poslovni računalniki imajo prav tako večkrat ob nakupu že naloženo programsko opremo za varnejšo uporabo. Proti-virusni programi, optimizatorji prostora, omrežna varnost… Čeprav je to bilo vedno področje, kjer so poslovni računalniki vodili brez konkurence, se vedno več običajnih uporabnikov zaveda pomena varnosti in se odloča za določene podobne prijeme. A še vedno je za podjetja (sploh za ta z ne preveč tehnološko veščimi uporabniki) veliko varnejša uporaba poslovnih računalnikov, saj imajo navadno večjo količino varnostnih funkcij in boljšo ter hitrejšo uporabniško podporo s strani proizvajalca.

Zaključek

Kot lahko sami vidite, izbira ni tako enostavna in obe vrsti imata svoje prednosti in slabosti. Potrošniški računalniki dajo več na izgled in golo moč in vsebujejo najnovejše tehnologije. A še vedno brez slabe vesti žrtvujejo kvaliteto, da bi bili na voljo po čim privlačnejši ceni. Medtem poslovni računalniki dajo več na kvaliteto izdelave, lažje vzdrževanje in varnost ter se kot klop držijo preverjeno delujočih prijemov. Tako ni možno enostavno s prstom pokazati, kateri modeli so boljši, temveč je izbira za vsakega posameznika odvisna od tega, za kaj računalnik pretežno uporablja in to vedo tudi proizvajalci in se ustrezno prilagajajo trgu. Podjetja bodo načeloma bolj srečna s poslovnimi računalniki, medtem, ko bo običajen kupec imel na izbiro oboje, a za nizko ceno le težko spregledal cenejše potrošniške modele.

V kolikor kot kupec največ daste na kvaliteto in hkrati želite najboljšo kombinacijo obojega, vam tako predlagamo, da se uzrete v smer naših obnovljenih računalnikov poslovne kvalitete po zelo privlačnih cenah.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Glavni meni