Zakaj kupiti certificirano
obnovljeno opremo pri Recosi?

                          1 - 3 leta garancije                                   Računalniki poslovne linije
                          Brezplačna dostava nad 200€             Windows 10 brezplačno
                          Ogromni prihranki                                    Zagotovljen servis

KUPUJEM PAMETNO

#kupujempametno

Katere tipe zaslonov poznamo in v čem se razlikujejo

Po naporni odločitvi ste se odločili nadgraditi monitor ter se pridružiti 21. stoletju. Stari zaslon bo počasi že polnoleten in tako deležen mirnega pokoja. A kaj, ko se cene novih ekranov znajo gibati od okoli 80€ pa do 500€ in več. Z različnimi karakteristikami, kot so ločljivost, hitrost osveževanja, vidni koti, G-Sync, V-Sync, kontrast, barvna reprodukcija in še kaj drugega.

Naš cilj danes je, da vam pomagamo pri najvitalnejši označbi vsakega zaslona, to je tip panela. Vsak panel je zasnovan z določenim namenom v mislih in to igra veliko vlogo tudi pri sami izbiri. Danes si bomo tako pogledali, katere tipe panelov poznamo in kakšne so razlike med njimi. Upamo, da bo izbira samega zaslona postala dosti lažja. Lotili se bomo najpopularnejših treh vrst – TN, IPS in VA, medtem, ko bomo zastarele (kot je CRT) dali na stran, saj dandanes za širšo rabo ne pridejo več v poštev.

TN (Twisted Nematic)

TN je najcenejša in najbolj razširjena vrsta panelov na trgu, ki so tudi že najdlje v uporabi. Njihova izdelava je poceni in predstavljajo cenovno ugodno izbiro za vsakogar, ki želi enostaven 24″ FHD zaslon brez obzira na karkoli drugega. To ga je naredilo popularnega sploh pri cenovno omejenih igričarjih in osnovnih uporabnikih računalnikov, ki največ dajo na ceno in so pripravljeni zamižati na eno oko, kar se tiče nekaterih ostalih lastnosti.

A nizka cena ni edina prednost te matrike. Velika prednost teh zaslonov so namreč tudi nizki odzivni časi, ki lahko znašajo do 1ms, kar je zelo pomemben dejavnik pri kompetitivnem igranju iger. In vsi vemo, da v športu že najmanjša prednost lahko pomeni vitalno razliko med poražencem in zmagovalcem.

TN zasloni se prav tako lahko pohvalijo z najvišjo teoretično hitrostjo osveževanja med vsemi tipi panelov, saj lahko v času pisanja tega članka dosegajo do 360Hz. V praksi to pomeni, da je zmožen zaslon prikazovati 360 sličic na sekundo, kar zna v primeru dovolj zmogljivega računalnika med igrami poskrbeti za neverjetno gladko igralno izkušnjo. Znova kot idealno za vse, ki radi igrajo igre in si lastijo zmogljiv računalnik.

https://hop.si/wp-content/uploads/2019/02/TN-vs-IPS-1-1024x432.png

A seveda cenovna ugodnost pride s par omejitvami. TN zasloni imajo najnižjo barvno natančnost in najslabše vidne kote, zaradi česar barve ne bodo povsem natančno prikazane in kvaliteta slike bo ob gledanju pod kotom drastično slabša. Zadnje čase se sicer uveljavlja dražji TN tip zaslonov s skoraj popolnimi vidnimi koti, a tudi zanj velja večina istih pravil kot za katerikoli drug TN tip, čeprav v nekoliko manjšem obsegu. Če se ukvarjate z urejanjem slik ali grafičnim dizajnom se TN izognite, če je to le možno.

IPS (In-Plane Switching)

IPS je najpopularnejši tip visoko-kvalitetnih potrošniških in poslovnih zaslonov, z odlično barvno reprodukcijo in vidnimi koti ter solidnim odzivnim časom.

A tudi ta matrika ne pride brez določenih omejitev. Za razliko od TN variant je odzivni čas večinokrat omejen na 4ms, kar pa skoraj nikoli ni opazno in ne prestavlja nikakršnih omejitev. Tudi hitrost osveževanja je maksimalno omejena na 165Hz, čeprav velika večina cenovno ugodnih zaslonov dandanes še zmerom vztraja pri splošno uveljavljenih 60Hz. Ker od 120Hz naprej postaja razlika vedno manj očitna, se le redkokateri zaslon skuša podati nad 144Hz, saj se s tem drastično poveča tudi cena. Novost je nedavno oznanjen “Fast IPS” oziroma hiter IPS, ki naj bi odpravil nekatere pomanjkljivosti standardnih IPS matrik.

Izdelava IPS panelov je praviloma dražja, zaradi česar je posledično višja tudi cena teh zaslonov. Tako je TN glede razmerja med ceno in funkcije cenovno ugodnejša izbira, a z izjemo igranja iger inferioren pri kvaliteti, sploh pri natančnosti prikazovanja barv.

Pomniti je potrebno tudi, da obstajajo različne variacije IPS zaslonov, kot so Samsung-ov PLS (Plane to Line Switching), AUO-jev AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle) in ostale. Obstajajo tudi cenovno ugodnejše variante, kot je E-IPS s 6-bitnimi barvami ter FRC (Frame Rate Control), ki pa ne nudijo iste ravni kvalitete kot boljši IPS paneli. Z drugimi besedami, pri izbiri se je potrebno nekoliko pozanimati, kateri tip IPS zaslona je dejansko vgrajen in se ne zgolj slepo zanašati na oznako IPS.

VA (Vertical Alignment)

Za konec imamo še tip panela VA. Zasloni, ki se poslužujejo te tehnologije z navpično orientacijo tekočega kristala glede na površino v izključenem stanju zelo efektivno blokirajo svetlobo. Obstajata tudi tehnologiji MVA (multi-domain vertical alignment) ter PVA (patterned vertical alignment), ki delujeta po podobnem principu kot VA.

Zaradi blokiranja odvečne svetlobe so temačna področja na teh zaslonih “bogatejša”, zaradi česar je popularen sploh pri filmskih entuziastih. Prednost VA pred TN zasloni sta izboljšan kontrast in boljši vidni koti, prav tako pa omogočajo tudi hitrejši odzivni čas od IPS zaslonov. Z drugimi besedami, gre za nekakšno vmesno stopničko med TN in IPS, ki so cenovno bližje IPS. Ne le to, visoko kvalitetni primerki ga cenovno pogosto tudi presežejo.

Kateri tip izbrati?

Prišli smo do konca, zato dajmo vse povzeti. Izbira zaslona je pogosto odvisna od cenovnega razreda in glavnega namena uporabe. V kolikor ste cenovno omejeni, TN panel predstavlja dobro rešitev, ki jo je pri igričarjih možno kombinirati z višjimi resolucijami ter boljšim odzivnim časom brez potrebe po žrtvovanju ledvice ali kakšnega drugega organa. A tudi tu znajo boljši primerki stati precej.

https://hop.si/wp-content/uploads/2019/02/NKRcTqT-1024x449.jpg

V primeru profesionalne slikovne ali video obdelave se bolj splača pogledati v smer IPS zaslonov. So sicer dražji, a z boljšimi vidnimi koti ter natančnejšo barvno reprodukcijo opravičijo višjo ceno.

VN se nahajajo nekje na srednji stopnički, z višjo ceno od TN zaslonov ter navadno nižjo kvaliteto od IPS zaslonov.

Seveda tip ni edina stvar, na katero morate paziti pri izbiri zaslona, zaradi česar veliko leži na osebnih preferencah. Zastavite si cenovno postavko, postavite osnovne želje in nadaljujte od tam. A praviloma je vse, višje od klasičnega FHD zaslona z odzivnim časom 60Hz rezervirano zgolj za igre, urejevanje slik/videa ter vse ljudi, ki vedo, zakaj želijo dano resolucijo pri dani hitrosti osveževanja.

VAŠ RECOSI

Oglejte si naš nabor akcijskih izdelkov: LINK

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Glavni meni