Katere tipe zaslonov poznamo in v čem se razlikujejo

Avtor Katja 04/02/2019 0 Komentarji

Po naporni izbiri ste se odločili nadgraditi zaslon ter se pridružiti 21. stoletju. Stari zaslon bo počasi že polnoleten in si zasluži mirnega pokoja, a kaj, ko se cene novih znajo gibati od okoli 80€ pa do 500€ in več, z različnimi karakteristikami, kot so resolucija, hitrost osveževanja, vidni koti, G-Sync, V-Sync, kontrast, barvna reprodukcija in še kaj drugega.

 

No, naš cilj je, da vam pomagamo pri najvitalnejši označbi vsakega zaslona, to je tip panela. Vsak je narejen z določenim namenom v mislih in to igra veliko vlogo pri sami izbiri. Danes si bomo tako pogledali, kakšne tipe panelov poznamo in kakšne so razlike med njimi, s tem pa upamo, da bo izbira samega zaslona postala dosti lažja. Lotili se bomo najpopularnejših treh vrst TN, IPS in VA, medtem, ko bomo zastarele (kot je CRT) dali na stran.

 

Pa se dajmo kar lotiti prvega.

 

TN (Twisted Nematic)

 

TN je najcenejša in najbolj razširjena vrsta panelov na trgu, ki so tudi najdlje v uporabi. Njihova izdelava je poceni in predstavljajo cenovno ugodno izbiro za vsakogar, ki želi enostavno 24" FHD zaslon brez obzira na karkoli drugega. To ga je naredilo popularnega sploh pri cenovno omejenih igričarjih in osnovnih uporabnikih računalnika, ki največ dajo na ceno.

 

A nizka cena ni edina prednost te matrike. Velika prednost teh zaslonov so namreč tudi nizki odzivni časi, ki lahko znašajo do 1ms, kar je zelo pomemben dejavnik pri kompetitivnem igranju iger. In vsi vemo, da v športu že najmanjša prednost lahko pomeni vitalno razliko med poražencem in zmagovalcem.

 

TN zasloni se prav tako lahko pohvalijo z najvišjo teoretično hitrostjo osveževanja med vsemi tipi panelov, saj lahko v času pisanja tega članka dosegajo do 240Hz. V praksi to pomeni, da je zmožen zaslon prikazovati 240 sličic na sekundo, kar zna v primeru dovolj zmogljivega računalnika med igrami poskrbeti za neverjetno gladko igralno izkušnjo, ponovno, kot idealno za vse, ki radi igrajo igre in si lastijo zmogljiv računalnik.

 

 

A seveda cenovna ugodnost pride s par omejitvami. TN zasloni imajo najnižjo barvno natančnost in najslabše vidne kote, zaradi česar barve ne bodo povsem natančno prikazane in kvaliteta slike ob gledanju pod kotom drastično slabša. Zadnje čase se sicer uveljavlja dražji TN tip zaslonov s skoraj popolnimi vidnimi koti, a tudi zanj velja večina istih pravil kot za katerikoli drug TN tip. Če se ukvarjate z urejanjem slik ali grafičnim dizajnom se TN izognite, če je to le možno.

 

IPS (In-Plane Switching)

 

IPS je najpopularnejši tip visoko-kvalitetnih potrošniških in poslovnih zaslonov, z odlično barvno reprodukcijo in vidnimi koti ter solidnim odzivnim časom.

 

A tudi ta ne pride brez določenih omejitev. Za razliko od TN variant je odzivni čas omejen na 4ms, kar pa razen kompetitivnega igranja iger ni opazno in ne prestavlja nikakršnih omejitev. Tudi hitrost osveževanja je maksimalno omejena na 165Hz, čeprav velika večina cenovno ugodnih zaslonov dandanes še zmerom vztraja pri splošno uveljavljenih 60Hz. Ker od 120Hz naprej postaja razlika vedno manj očitna, se le redkokateri zaslon skuša podati nad 144Hz, saj se s tem drastično poveča tudi cena.

 

A izdelava IPS panelov je praviloma dražja, zaradi česar je posledično višja tudi cena teh zaslonov. Tako je TN glede razmerja med ceno in funkcije cenovno ugodnejša izbira, a z izjemo igranja iger inferioren pri kvaliteti, sploh natančnosti prikazovanja barv.

 

Pomniti je potrebno tudi, da obstajajo različne variacije IPN zaslonov, kot so Samsung-ov PLS (Plane to Line Switching), AUO-jev AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle) in ostale. Obstajajo tudi cenovno ugodnejše variante, kot je E-IPS s 6-bitnimi barvami ter FRC (Frame Rate Control), ki pa ne nudijo iste ravni kvalitete kot boljši IPS paneli. Z drugimi besedami, pri izbiri se je potrebno nekoliko pozanimati, kateri tip IPS zaslona je dejansko vgrajen in se ne zgolj slepo zanašati na oznako IPS.

 

VA (Vertical Alignment)

 

Za konec imamo še tip panela VA. Zasloni, ki se poslužujejo te tehnologije z navpično orientacijo tekočega kristala glede na površino v izključenem stanju zelo efektivno blokirajo svetlobo. Obstajata tudi tehnologiji MVA (multi-domain vertical alignment) ter PVA (patterned vertical alignment), ki delujeta po podobnem principu kot VA.

 

Zaradi blokiranja odvečne svetlobe so temačna področja bolj "bogata", zaradi česar je tip popularen sploh pri filmskih entuziastih. Prednost VA pred TN zasloni sta izboljšan kontrast in boljši vidni koti, prav tako pa omogočajo tudi hitrejši odzivni čas od IPS zaslonov. Z drugimi besedami, gre za nekakšno vmesno stopničko med TN in IPS, ki so cenovno bližje IPS. Ne le to, visoko kvalitetni primerki ga cenovno pogosto tudi presežejo.

 

Kateri tip izbrati?

 

Prišli smo do konca, zato dajmo vse povzeti. Izbira je pogosto odvisna od cenovnega razreda in glavnega namena uporabe. V kolikor ste cenovno omejeni, TN panel predstavlja dobro rešitev, ki jo je pri igričarjih možno kombinirati z višjimi resolucijami ter boljšim odzivnim časom brez potrebe po žrtvovanju ledvice ali kakšnega drugega organa. A tudi tu znajo boljši primerki stati precej.

 

 

V primeru profesionalne slikovne ali video obdelave se bolj splača pogledati v smer IPS zaslonov. So sicer dražji, a z boljšimi vidnimi koti ter natančnejšo barvno reprodukcijo opravičijo višjo ceno.

 

VN se nahajajo nekje na srednji stopnički, z višjo ceno od TN zaslonov ter navadno nižjo kvaliteto od IPS zaslonov.

 

Seveda tip ni edina stvar, na katero morate paziti pri izbiri zaslona, zaradi česar veliko leži na osebnih preferencah. Zastavite si budžet, postavite osnovne želje in nadaljujte od tam. A praviloma je vse, višje od klasičnega FHD zaslona z odzivnim časom 60Hz primerno zgolj za igre, urejevanje slik/videa ter vse ljudi, ki vedo, zakaj želijo dano resolucijo pri dani hitrosti osveževanja.

Pustite komentar

Iz novic
Tehnologija v boj proti osamljenosti starejših oseb

Tehnologija v boj proti osamljenosti starejših oseb

Katja 13/03/2019 0
Na zrela leta se premnogo ljudi prične soočati z osamljenostjo in občutkom, da so ostali povsem sami. Zato zna biti pridobitev družbe in nekoga za pos...
Beri več
Kako poskrbeti za varnost gesel

Kako poskrbeti za varnost gesel

Katja 20/02/2019 0
Spletna varnost ni enostavna stvar in vse se prične že pri izbiri gesla. Kakšne so vaše trenutne navade? Uporaba enostavnih gesel, kot je 12345? Eno s...
Beri več
Razlaga vseh računalniških priključkov

Razlaga vseh računalniških priključkov

Katja 13/02/2019 0
Če pokukate na zadnjo stran računalnika boste zapazili, da se tam nahaja kar nekaj lukenj vseh možnih oblik in velikosti. Ne, ne soočate se s problemo...
Beri več
Katere tipe zaslonov poznamo in v čem se razlikujejo

Katere tipe zaslonov poznamo in v čem se razlikujejo

Katja 04/02/2019 0
Po naporni izbiri ste se odločili nadgraditi zaslon ter se pridružiti 21. stoletju. Stari zaslon bo počasi že polnoleten in si zasluži mirnega pokoja,...
Beri več
Windows 10 bo pričel rezervirati dodatnega 7GB prostora za posodobitve

Windows 10 bo pričel rezervirati dodatnega 7GB prostora za posodobitve

Katja 21/01/2019 0
Vsi lastniki sistemskih diskov z omejeno kapaciteto lahko ob naslednji novici pričnete žalovati, saj je Microsoft vse uporabnike Windows 10 pred nedav...
Beri več
Četrtina odraslih prebivalcev Slovenije je komaj pismenih

Četrtina odraslih prebivalcev Slovenije je komaj pismenih

Katja 15/01/2019 0
V mednarodni OECD raziskavi o spretnostih odraslih, starih med 16 in 65, izvedenih leta 2016 se je slovensko odraslo prebivalstvo v primerjavi z razvi...
Beri več
Kako pravilno očistiti računalniški zaslon

Kako pravilno očistiti računalniški zaslon

Katja 08/01/2019 0
Umazanija, prah in prstni odtisi so le nekatere moteče stvari, ki se tekom časa naberejo na računalniškem zaslonu. Morda res ne bodo povzročili dolgor...
Beri več
Kaj je bolje - Chromebook ali tablica?

Kaj je bolje - Chromebook ali tablica?

Katja 17/12/2018 0
Osnovne razlike  Mobilne platforme že dolgo časa ne povezujemo več zgolj s telefoni. Vse odkar smo v 2011 dobili prvo tablico, so te zaradi večjega za...
Beri več