Kateri disk je najboljši za vas?

Avtor Katja 04/06/2018 0 Komentarji

Trdi diski se v računalništvu pojavljajo že vse od sredine 20. stoletja, a v začetku uporabniki nismo imeli preveč izbire. Z vstopom večje količine medijev na trg se je to spremenilo in dandanes obstaja že kar nekaj načinov za shranjevanje podatkov. Danes bomo govorili o različnih vrstah trdih diskov, njihovih prednostih in slabostih in za kateri bi bil za vas osebno najbolj primeren.

 

HDD in SSD

 

Preden spregovorimo o prednostih in slabostih si dajmo najprej ogledati osnove, da bo vse skupaj lažje razumljivo. Najbolj osnovno lahko diske razdelimo na HDD (Hard Disk Drive) in SSD (Solid State Drive). Oba sta identična v tem, da nanju lahko shranjujemo podatke, a v notranjosti se ne bi mogla bolj razlikovati.

HDD je kovinska škatla, polna gibljivih mehanskih delov, med katerimi sta najpomembnejša bralna glava in magnetna vrtljiva plošča, na kateri so zapisani podatki. Vsaka plošča je razdeljena na sledi, sledi pa so še naprej razdeljene na sektorje. Pisanje podatkov na disk poteka tako, da računalnik podatke posreduje krmilniku, ki upravlja z bralno glavo in ta na vrtljivo ploščo zapisuje podatke. Za delovanje se morajo te plošče vseskozi vrteti pri visokih hitrostih (od 3200 do preko 10.000 obratov na minuto) in ker je pri delovanju potrebna velika preciznost in zaščita pred tujki, je disk tudi nepredušno zaprt in kakršen koli poseg lahko povzroči tveganje izgube podatkov in uničenje diska.

 

 

SSD-ji so se po drugi strani pričeli pojavljati dosti pozneje in za razliko od klasičnih trdih diskov ne vsebujejo premičnih mehanskih komponent in namesto tega podatke shranjujejo na flash čipe - podobno kot USB ključek ali računalniški pomnilnik. Dandanes skoraj vsi SSD-ji uporabljajo SATA III obliko povezave, a vse bolj se pričenjajo uporabljati tudi M.2. trdi diski,ki podatke namesto preko SATA čipovja prenašajo preko specifičnih rež na matični ploščim, ob omembi M.2 pa večina pomisli na izraz NVMe. A podatkovni tip (SATA ali PCIe) in signalni protokol (AHCI ali NVMe) sta ločeni zadevi. M.2 diski lahko delujejo preko PCIe ali SATA rež. SATA in PCIe reže lahko obe uporabljata AHCI, ampak le PCIe reže lahko uporabljajo NVMe.

 

 

Vedno bolj popularna postaja tudi »razvita« oblika M.2 - SSD PCI-e, ki lahko podatke prenaša s hitrostmi do 15.75GB na sekundo. Sliši se neverjetno in tudi je, saj lahko ti diski delujejo zlahka delujejo s hitrostjo 1.5GB/s vse do 3.0GB/s (za primerjavo – povprečen SSD lahko podatke bere s hitrostjo okoli 550MB/s, HDD pa le petino tega, okoli 100MB/s).

 

 

Obstaja še kombinirana oblika SSHD (Solid State Hard Drive). Gre za tradicionalen HDD z  nekaj vgrajenega SSD prostora, tipično okrog 8GB. Ta sicer ni prikazan v operacijskem sistemu in nadzorni čip sam določi, kaj se shranjuje nanj.

 

 

 

Prednosti in slabosti

Dovolj o osnovah, čas je, da preidemo k funkcionalnosti in prednostim ter slabostim obeh oblik.

 

Cena

 

Seveda je cena eden najpomembnejših faktorjev pri nakupu. V kolikor se zanimate za nakup SSD diska, so glede na GB prostora dosti manj učinkoviti, saj je njihova cena do 5x višja od prostornejšega brata (seveda je potem razlika tudi glede na vrsto in znamko posameznega diska). Za primerjavo, 1TB HDD se prodaja za nekje 40€, medtem, ko ga po ceni prekosi že 128GB SSD, ki običajno nosi cenovno oznako okoli 50€.

 

Hitrost

 

Obstajati mora nek razlog za višjo ceno in prva kategorija, kjer SSD popolnoma pomete s konkurenco, je nedvomno hitrost. Običajni SATA III SSD lahko pri delu s podatki doseže kar 10x višje hitrosti od konkurenta, kar se zna hitro poznati, saj se že operacijski sistem naloži dosti hitreje (na primer s 30 sekund na 10 sekund ali manj).

 

Življenjska doba in vzdržljivost

 

Najbrž ni nobeno presenečenje, da imata obe obliki omejeno življenjsko dobo.  Ob splošni uporabi bo SSD zdržal dlje od HDD-ja, seveda pa se lahko v specifičnih primerih to spremeni. SSD-ji so zaradi odsotnosti mehanskih delov bolj odporni in dosti bolj primernejši za prenosno uporabo, zaradi česar so popularni tudi v prenosnih računalnikih, kjer jih nazaj drži le majhna kapaciteta. V primeru uničenja diska oziroma prepisa podatkov pa se tehtnica prevaga na stran HDD-jev, saj je tu podatke običajno možno obnoviti (čeprav je to navadno drago), medtem, ko so na SSD-ju ob izbrisu ali uničenju diska skoraj vedno izgubljeni za zmerom.

 

Glasnost

 

Najverjetneje tu vsak na tiho že predvideva zmagovalca – Ker HDD-ji vsebujejo mehanične dele, se proizvajajo zvok in tresljaji. Celo najtišji HDD tako proizvaja hrup (hitrejši so navadno glasnejši), ki je navadno vibracij ohišja še bolj očiten. SSD-ji za razliko od njih ne proizvajajo čisto nič hrupa in delujejo povsem neslišno.

 

 

Katerega kupiti?

 

Tukaj gre za vprašanje, za kaj računalnik uporabljate. Čeprav je SSD v skoraj vseh pogledih boljši od konkurenta, je kljub konstantnemu nižanju cene še vedno precej dražji in ga je zato najbolje uporabljati kot sistemski disk. Menimo, da še vedno obstaja mesto za obe varianti, saj tako dobimo najboljšo razmerje med ceno in kapaciteto. HDD je superiorna izbira, kar se tiče shranjevanja podatkov, kot so slike, filmi in glasba ter delno igre. Kar se tiče teh, izbira ni tako enostavna, saj je takšne z dolgimi nalagalnimi časi priporočljivo naložiti na SSD. Pri samem delovanju v igrah ni razlik, se pa zna pri HDD-jih proti koncu življenjske dobe pojaviti zatikanje.

Tako bi priporočilo ločil na pet kategorij:

- Domači računalnik: Priporočljiva je uporaba manjšega SSD-ja za sistemski disk, ki se lahko v primeru potrebe po večji kapaciteti kombinira s HDD oziroma s prenosnim diskom.


- Računalnik v podjetju: Izbira se razlikuje glede na dejavnost, a v običajnih pisarniških računalnikih je zaradi nižje cene priporočljiva uporaba HDD manjše kapacitete, čeprav je izbira odvisna glede od uporabe in sestave. Če večina dela poteka preko spleta oziroma pisarniških programov, je tudi SSD manjše kapacitete povsem dobra izbira.


- Računalnik za igre: V kolikor računalnik uporabljate pretežno za igre, je priporočena kombinirana uporaba SSD-ja za sistemski disk ter pogosto igrane igre, HDD pa je skorajda nujen za podatke in ostale igre.


- Računalnik za grafično oblikovanje: Za krajši čas obdelave je priporočljiva uporaba malo večjega SSD za delo na trenutnem projektu, HDD pa je priporočljiv za shranjevanje podatkov. Optimalen je še dodaten HDD za varnostno kopiranje.


- Strežnik za podatke: Zaradi zanesljivosti je priporočljiva uporaba več HDD-jev v RAID povezavi, saj je tako zagotovljena največja zanesljivost in varnost podatkov. 

 

 

Pripravil: Simon Durič, RECOSI

Pustite komentar

»Zavod za letovanje in rekreacijo otrok se je odločili za nakup prenosnikov HP Elitebook 8470p, za namen uporabe v počitniških domovih za otroke in mladostnike. Z nakupom smo izredno zadovoljni, cenovno so bili zelo ugodni, odlično ohranjeni in so bili tudi dostavljeni v dogovorjenem času. V primeru novih nakupov, se bomo zagotovo odločili za ponovno sodelovanje z vami J.«
- Meta iz ZLRO
​"P​ri recositech že k​upil ​i​P​a​d tablico, bila je zelo ugodna, deluje kot nova in je z garancijo. Tako, da priporočam​"​.
- ​Boštjan
"Ko smo se na naši šoli odločili za nakup prenosnih računalnikov za mobilno računalniško učilnico, smo po naključju prišli do kontaktnih podatkov podjetja Recosi. Ker smo za isti denar namesto dragih novih prenosnikov lahko kupili cenejše a zmogljivejše obnovljene prenosnike, smo se odločili za nakup. Z dobavljenimi računalniki smo zelo zadovoljni, prav tako pa tudi z odzivnostjo podjetja, ko jih potrebujemo".​
- Srednja Vzgojiteljska Šola in Gimnazija Ljubljana, Aleš Confidenti
"Pri podjetju RECOSI smo kupili več prenosnih računalnikov. Zaradi specifičnih zahtev glede njihove uporabe, smo jih želeli pred uporabo temeljito preizkusiti, kar so nam v podjetju prijazno omogočili. S prenosniki smo zadovoljni, prav tako pa s fleksibilnostjo in prijaznostjo, ki smo je bili deležni."
- Damjan, Društvo Ćarunalnik
Iz novic
10 računalniških trikov za vsakogar

10 računalniških trikov za vsakogar

Katja 13/06/2018 0
Računalniki ob podrobnem pogledu skrivajo kar nekaj koristnih trikov, vse izmed katerih ne poznajo niti stvaritelji. Predstavili vam bomo par trikov i...
Beri več
Kaj je Blockchain in zakaj je tehnologija prihodnosti?

Kaj je Blockchain in zakaj je tehnologija prihodnosti?

Katja 07/06/2018 0
Blockchain je definitivno genialni izum, ki ga lahko uporabljaš brez znanja o njegovem delovanju in sestavi. Produkt neznane osebe ali skupine oseb po...
Beri več
Kateri disk je najboljši za vas?

Kateri disk je najboljši za vas?

Katja 04/06/2018 0
Trdi diski se v računalništvu pojavljajo že vse od sredine 20. stoletja, a v začetku uporabniki nismo imeli preveč izbire. Z vstopom večje količine me...
Beri več
5 nasvetov in trikov za Mac uporabnike

5 nasvetov in trikov za Mac uporabnike

Katja 17/04/2018 0
           Tako imenovani Mac-i so zelo zmogljivi in uporabni računalniki, ki jih dnevno uporabljajo milijoni ljudi po vsem svetu. Za vse uporabnike M...
Beri več
ZAKAJ BI CHROMEBOOK-I LAHKO APPLE-U ODGRIZNILI KOS POGAČE?

ZAKAJ BI CHROMEBOOK-I LAHKO APPLE-U ODGRIZNILI KOS POGAČE?

Katja 04/04/2018 0
Apple je že dolgo časa najboljši ponudnik tablic - iPadov. Ker tehnologija napreduje, je RECOSI opazil močno zanimanje za uveljavitev Chromebooka v šo...
Beri več
KAKO POHITRITI VAŠ iPHONE ALI iPAD

KAKO POHITRITI VAŠ iPHONE ALI iPAD

Katja 12/03/2018 0
Vsak od nas je že doživel, da mu je mobilni telefon ali tablica začela počasi delovati. To sicer ni gromozanski problem, je pa v današjem svetu to zel...
Beri več
Zakaj vašemu mobilniku iPhone stanje baterije v mrzlem vremenu drastično pade

Zakaj vašemu mobilniku iPhone stanje baterije v mrzlem vremenu drastično pade

Katja 01/03/2018 0
Za to obstaja povsem tehnični razlog.             Litijeve baterije, ki so uporabljene v iPhone - ih, hitro izgubljajo življensko dobo pri nizkih temp...
Beri več
Zakaj kupiti obnovljeno računalniško opremo?

Zakaj kupiti obnovljeno računalniško opremo?

Katja 23/02/2018 0
Ko imamo namen kupiti prenosnik, osebni računalnik, tablico ali mobilni telefon, smo po navadi v dilemi ali kupiti novega, rabljenega ali obnovljenega...
Beri več